sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Social > Lucrări de decolmatare, pentru salvarea Lacului Nuntaşi din județul Constanța

Lucrări de decolmatare, pentru salvarea Lacului Nuntaşi din județul Constanța

Administraţia Naţională “Apele Române” a început operaţiunile de salvare a Lacului Nuntaşi.

Lacul, care se întindea pe o suprafață de 800 de hectare, a secat în această vară în proporţie de 95% din cauza  secetei și a obturării canalelor prin care era alimentat cu apă.

Conform Protocolului de Colaborare dintre Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), au fost demarate activitățile de decolmatare pentru restabilirea nivelului normal al apei în Lacul Nuntași.
Lucările vor fi realizate în mai multe etape și vor fi monitorizate în permanență de către angajații instituțiilor implicate.

Acest protocol reglementează colaborarea pe termen mediu şi lung dintre cele două instituţii, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice din zonă şi pentru evitarea unor astfel de situaţii pe viitor.

Echipele ABADL acţionează cu un excavator cu un braţ lung de 18 m, singurul care poate efectua lucrările de decolmatare a canalelor de legătură dintre lacul Sinoe şi lacul Istria şi dintre lacul Nuntaşi şi lacul Istria.

De asemenea, se intervine şi cu o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării va fi taluzat pe marginea canalelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condiţiile în care terenul va permite acest aspect.

Sursa: ARBDD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *