Acasă > Externe > MAE: România este pregătită pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

MAE: România este pregătită pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că România este pregătită pentru preluarea la 1 ianuarie 2019 a mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

MAE a transmis un comunicat în care se arată că precizările vin “în contextul apariţiei în mass media a unor informaţii conform cărora ţara noastră nu ar fi pregătită să preia mandatul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019”.

”Atragem atenţia că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informaţiei care tratează declaraţiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziţia Executivului român şi clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul de Preşedinţie a Consiliului UE şi nu va solicita asistenţă, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiţii a mandatului privind Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate.

Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României faţă de Uniunea Europeană şi de promovarea valorilor sale, cât şi a consolidării şi articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Nu în ultimul rând, subliniem importanţa tratării cu maturitate a unor informaţii care nu sunt fundamentate pe demersuri reale şi care pot afecta imaginea României şi influenţa credibilitatea şi statutul său la nivel european”, menționează MAE.

Sursa: Comunicat Ministerul Afacerilor Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *