marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Comunicate > Mare Nostrum și WWF au lansat pachetul educativ “Cartea Mării Negre”

Mare Nostrum și WWF au lansat pachetul educativ “Cartea Mării Negre”

Profesorii de la clasele primare și gimnaziale au de astăzi parte de un nou instrument de lucru care sprijină procesul educativ prin care formează generații de tineri responsabili față de mediul înconjurător. Cartea Mării Negre este un pachet educativ dedicat cunoașterii și protejării Mării Negre, coordonat în România de organizațiile Mare Nostrum și WWF.

Cartea Mării Negre este un concept creat de WWF Turcia, în parteneriat cu Comisia Mării Negre și realizat cu sprijinul financiar al Programului pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP), în cadrul inițiativei Fiecare Picătură Contează.

Educație pentru dezvoltarea durabilă

Misiunile Mare Nostrum și WWF constau în obţinerea unui impact pe termen lung în conservarea naturii. Printre metodele folosite un loc important îl ocupă educaţia, în special cea referitoare la mediu, care este una dintre priorităţile strategice ale celor două organizaţii.

De aici decizia naturală de a adapta și distribui Cartea Mării Negre și în România. Cartea Mării Negre a fost „notată” ca bună practică la nivel mondial, la Expo 2012 Yesou Korea, un eveniment internațional dedicat mărilor și oceanelor. Cu acest calificativ ce garantează calitatea materialului, Cartea Mării Negre le oferă profesorilor din întreaga țară oportunitatea de a include în lecțiile lor o metodă interactivă, ce răspunde unei nevoi multidisciplinare.

Cartea Mării Negre este un material fascinant, mi-a făcut o mare bucurie atunci când l-am parcurs și m-am transpus în pielea elevului care va experimenta metodele propuse. Învățarea experiențială, lucrul în echipă, gândirea critică, exprimarea liberă – toate acestea sunt elemente ale Educației pentru dezvoltare durabilă pe care le încurajăm în toate proiectele de educație. Ne bucurăm să oferim acest instrument atât de complet profesorilor din întreaga țară, căci Marea Neagră este a noastră, a tuturor ”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

Adresat elevilor din clasele I-VIII din întreaga țară, pachetul Cartea Mării Negre reunește informația teoretică cu aplicații și metode practice care permit înțelegerea aspectelor ce țin de geografia, biologia și protejarea Mării Negre.

Un susținător al Cărții Mării Negre este Ivan Patzaichin, președintele Asociației Mila 23 care consideră că “Delta Dunării se sfârșește unde începe Marea Neagră. Românii au prilejul de a avea acces la amândouă. Este un alt început al naturii, iar noi avem datoria să îi cunoaștem valoarea prin educație, la clasă, dar și în mijlocul apelor, cu barca.”

Ce conține Cartea Mării Negre?

–       Manualul profesorului

–       Harta Mării Negre

–       Planșă cu specii

–       Cărți de joc cu specii

–       CD cu toate materialele în format electronic

–       O cutie elegantă și practică pentru toate materialele.

Cine se poate alătura proiectului?

Profesorii care doresc să facă parte din familia cadrelor didactice care utilizează Cartea Mării Negre și, astfel, să participe la sesiunile de formare, să primească un exemplar din pachetul educativ Cartea Mării Negre și să beneficieze de sprijin din partea echipei de proiect sunt invitați să trimită un dosar de candidatură. Acesta constă în CV în formatul Europass și scrisoare de intenție, ambele în limba română, și trebuie trimis la adresa de email: ateleuca@wwfdcp.ro până la data de 15 ianuarie 2013.

Sesiunile de formare vor avea loc în București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara și vor fi adresate unui număr de 150 de profesori din întreaga țară, respectiv 1-2 cadre didactice din fiecare județ.

 Exemplarele tipărite din Cartea Mării Negre vor fi distribuite gratuit în toate județele țării (10 exemplare/județ) . Versiunea electronică a Cărții Mării Negre este accesibilă oricui, pe website-ul www.carteamariinegre.ro

În perioada ianuarie-martie 2014, elevii vor fi invitați să participe la un concurs de proiecte, care va fi anunțat pe site-ul proiectului www.carteamariinegre.ro și pe pagina de Facebook Cartea Mării Negre.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *