vineri, 14 august 2020
Acasă > Comunicate > “Medicina fără frontiere: Turismul medical și medico-dentar”

“Medicina fără frontiere: Turismul medical și medico-dentar”

Sute de specialiști din domeniul medical din întreaga lume se vor afla săptămâna aceasta la București, cu ocazia primului Congres Internațional “Medicina fără frontiere: Turismul medical și medico-dentar”.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 27-28 mai 2014 la Phoenicia Grand Hotel, Bucureşti sala Byblos, între orele 10.00 – 20.00.

Societatea Română de Reabilitare Generală şi Orală, organizatorul principal al acestui eveniment ştiinţific, îşi propune să aducă în prim plan o temă de interes atât pentru practicieni cât și pentru firmele producătoare de materiale și aparatură stomatologică, dar și de produse românești, în parteneriat cu firmele de turism – turismul medical şi medical dentar. În cadrul primei ediții vor fi prezenţi reprezentanţi ai Federației Patronatelor din Turism din România, Ministerului Tineretului și Sportului, Societății Internaționale de Reabilitare Generală și Oro-Maxilo-Facială Forum Odontologicum, Lausanne, Elveția, reprezentanți ai Asociației Române de Turism Medical și Medical Dentar, ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Asociației pentru Promovarea, Dezvoltarea și Marketingul Turismului de Sănătate, asociații profesionale din România, Grecia, Macedonia și Tunisia și reprezentanți ai ambasadelor țărilor francofone și arabe.

“Principalul scop al acestui eveniment este crearea unor parteneriate puternice între furnizorii de servicii medicale și firmele de turism interesate de promovarea serviciilor românești, respectiv a serviciilor medicale. Mai dorim să devenim o sursă de informații pentru pacienți, companii de asigurări cu privire la spitalele/clinicile din România și calitatea serviciilor oferite”, a spus prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, președintele Societății Române de Reabilitare Generală şi Orală.

La nivel mondial, în acest moment peste 7.000.000 de persoane fac turism în scopuri medicale iar piața de turism medical are o valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Cele mai căutate intervenții medicale sunt în domeniile: chirurgie estetică, stomatologie, chirurgia obezității, fertilizare in vitro. De asemenea, un mare avânt cunoaște și domeniul balneofizioterapiei și cel al îngrijirii persoanelor vârstnice.

Începând cu 25 octombrie 2013, orice stat membru UE în care pacientul este asigurat este obligat să ramburseze o parte din costurile de tratament, cu condiţia ca acesta să fie prevăzut printre serviciile de sănătate rambursabile în legislaţia naţională – cetăţenii străini îşi pot deconta până la 60% din costul lucrărilor, atunci când revin în ţara de provenienţă; situaţie valabilă şi pentru cetăţenii români care optează pentru tratamente medicale în străinătate.

Alte tipuri de procedure căutate și care ar putea să nu existe sau să fie ilegale în țările de origine ale pacienţilor:

  • turismul de reproducere/fertilizare in vitro
  • turismul pentru mame-surogat
  • turismul de transplant
  • turismul de avort
  • turismul de schimbare de sex
  • tratamentele cu celule stem

În prezent, liderul mondial în turismului medical este Asia (Insulele Filipine, India, Tailanda, Malaezia, Singapore), cu o expansiune de 26%.

Piața din România a cunoscut în ultimii ani o creștere: 250.000 de pacienți străini au căutat serviciile medicale românești în 2013 iar specialiștii susțin că în 2014 numărul lor s-ar putea dubla dacă va exista o promovare eficientă.

Străinii care vin în România pentru a beneficia de servicii medicale doresc, în proporție covârșitoare, intervenții în domeniul chirurgiei estetice și în cel al medicine dentare (42% chirurgie estetică, 32% medicină dentară). România a devenit una dintre cele mai reprezentative destinații în turismul dentar darorită preţurilor care sunt cu până la 70% mai mici. Astfel, 25% din pacienţii unui cabinet  stomatologic din România sunt români plecaţi în străinătate, 15% sunt cetăţeni străini și 60%, pacienţi români.

Cele mai cerute intervenții:

  • Implantul dentar
  • Coroanele ceramice pe suport de zirconiu
  • Albire dentară
  • Obturaţii de canal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *