Acasă > Politica > Mesajul premierului, prilejuit de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

Mesajul premierului, prilejuit de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Evenimentul este sărbătorit în fiecare an, la data de 1 octombrie, la inițiativa ONU, pentru promovarea drepturilor bărânilor și a unei imagini pozitive a îmbătrânirii.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Tema din 2019 a acestei zile este “Călătoria către egalitatea de vârstă” şi se concentrează pe asigurarea egalităţii de şanse, promovarea incluziunii tuturor, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, astăzi, un mesaj prilejuit de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Stimaţi seniori,
Dragi români,

Mă adresez dumneavoastră cu tot respectul cuvenit generaţiei părinţilor şi bunicilor noştri, de a căror înţelepciune şi echilibru societatea românească are nevoie mai mult decât oricând.

Aţi avut o contribuţie esenţială la definirea României de astăzi, aveţi un cuvânt greu de spus pentru evoluţia României de mâine. Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să ne îndrumaţi pe drumul corect, al echilibrului, unităţii şi respectării valorilor morale.

Vă datorăm recunoştinţă, dar şi o viaţă demnă, decentă, lipsită de griji.

Când am preluat guvernarea, ne-am angajat să îmbunătăţim viaţa românilor. Măsurile pe care le-am adoptat până acum produc deja efecte benefice, inclusiv pentru persoanele în vârstă.

Prin creşterea în mai multe etape a punctului de pensie, seniorii României au în prezent pensii mai mari în medie cu 55% faţă de acum trei ani. Dacă la finalul anului 2016 pensia medie era de 885 de lei, în prezent a ajuns la 1368 de lei. Am găsit resursele financiare necesare pentru a majora pensiile şi vă asigur că există fonduri pentru a continua aceste creşteri, aşa cum am promis.

Mai mult, ţinând cont de problemele specifice persoanelor vârstnice, am luat măsuri în plus pentru a le asigura accesul la serviciile de sănătate. De la 1 septembrie anul acesta, am modificat plafonul astfel încât mai mulţi pensionari să beneficieze de medicamente compensate în cuantum de 90%.

Guvernul este determinat să pună în practică angajamentele asumate. Din respect faţă de români, am considerat necesar ca şi ceilalţi lideri politici să îşi ia angajamentul că nu vor tăia pensiile şi salariile dacă vor veni la guvernare. Este regretabilă atitudinea partidelor de opoziţie care au refuzat să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor, dar mă bucură susţinerea şi sprijinul oamenilor, celor în a căror slujbă suntem.

Mi-aş dori ca şi dumneavoastră, pensionarii, să îmi fiţi aproape, pentru că în Guvernul României aveţi întotdeauna un partener de dialog.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, vă urez sănătate tuturor şi să ne binecuvântaţi cât mai mulţi ani cu experienţa şi înţelepciunea dumneavoastră!”, a spus prim-ministrul Viorica Dăncilă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *