duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Sanatate > Metodă inedită pentru o naștere fără durere

Metodă inedită pentru o naștere fără durere

Naștere naturală fără dureri? Ei bine, se poate. Maternitatea „Elena Doamna” din Iași a primit o butelie cu un gaz ilariant care are și proprietăți anestezice. Însă, sistemul sănătății ieșean are și vești proaste pentru mămici. Sănătatea sugarilor de două luni, dar și a celor de șase luni, este pusă în pericol și asta pentru că reprezentanții Ministerului Sănătății au uitat să treacă în noile contracte vaccinurile pentru bebeluși.

“În momentul în care simte durerea, ea  inspiră pe această piesă de unică folosință, această pipă cum îi spunem noi, trage  puternic aer în piept și după două-trei  respirații, deja durerea îi scade la un nivel  suportabil sau chiar aproape deloc”. a spus dr. Răzvan Socolov, director medical la Maternitatea „Elena Doamna”.

Noua mașinărie s-a dovedit a fi un real de succes. Medicii speră ca prin această metodă, să încurajeze cât mai multe femei să aleagă o naștere naturală.

“Este, într-adevăr, o premieră. La Iași nu a mai fost folosită, este folosită în  unele clinici din țară, și la noi la spital practic  vrem să punem la dispoziție tuturor gravidelor care vor să nască natural această  metodă. Bineînțeles că ea se aplică unei  gravide care are nașterea declanșată, și  care nu are anumite contraindicații legate de  protoxidul de azot. Aici se referă la boli  cardiovasculare severe, se referă la disfuncții  pulmonare.” a declarat dr. Răzvan Socolov, director medical la Maternitatea „Elena Doamna”.

Din păcate, nu toate veștile pot fi bune pentru mămicile din Iași. Bebelușii de două luni și respectiv șase luni, riscă să nu primească vaccinurile. În disputele referitoare la noul contract cadru sau în negocierile cu furnizorii de medicamente, reprezentanții Ministerului Sănătății au uitat de vaccinurile pentru bebeluși.

“În ultima perioadă, au fost mici  probleme în legătură cu vaccinurile pentru două  și șase luni, în sensul că unii medici de familie  au terminat vacccinul pe care îl aveau pe stoc,  iar alții încă au avut. Dar Ministerul Sănătății a  trimis ieri repartiția pentru aceste vaccinuri  pentru județul Iași, astfel că, în aceste zile  vor ajunge 1.600 de doze de vaccinuri  pentru copiii cu vârste de două și șase luni”. a precizat Marius Voicescu, purtător de cuvânt la DSP Iași.

În Iași se nasc anual, la cele două maternități,  peste 7.000 de copii.

Redactor: Denisa Stoenescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *