duminică, decembrie 8, 2019
Acasă > Social > ”Miercurea Alarmelor”. Sirenele sună în toată țara

”Miercurea Alarmelor”. Sirenele sună în toată țara

În această dimineață, începând cu ora 10.00, va avea loc un nou exercițiu “Miercurea Alarmelor”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că sirenele din țară vor emite semnalul “Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.

ISU Constanța menționează că în intervalul orar 10-11 vor fi declanșate sirenele și în judeţul Constanţa.

SEMNALELE DE ALARMARE A POPULAŢIEI ŞI SEMNIFICAȚIA ACESTORA:

PREALARMĂ AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
ALARMĂ AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
ALARMĂ LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

ADĂPOSTIRE
Pentru protecţia cetăţenilor în caz de dezastre şi război, se pot utiliza:
1. Adăposturi de protecţie civilă special construite.
În timp de pace se proiectează şi se execută în subsolurile noilor construcţii adăposturi de protecţie civilă în unele localităţi sau agenţi economici, conform actelor normative în vigoare. Adăposturile de protecţie civilă se execută, de regulă, în subsolul: – construcţiilor industriale şi anexele acestora; – construcţiilor social-culturale, administrative, şcolilor de toate gradele, spitalelor, complexelor, etc. – clădirilor de locuit; – construcţiilor special destinate unităţilor, instituţiilor şi formaţiunilor militare.
2.Adăposturi simple
Ca adăposturi simple pot fi folosite de către populaţie pentru protecţia împotriva atacurilor din aer, subsolurile construcţiilor existente, tranşeele sau bordeiele care se construiesc la ordin. Construcţiile existente care se pot amenaja ca adăposturi simple sunt: subsolurile clădirilor de locuit, social-culturale, administrative, industriale şi comerciale, tunelurile tehnologice vizitabile, galeriile de orice tip, alte construcţii subterane ca: garaje, pasaje, depozite.
3.Spaţii naturale de adăpostire.

Exerciţiile au loc pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

Începând cu luna august a anului 2017, IGSU desfășoară exerciții de alarmare în prima zi de miercuri din fiecare lună, destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel național și îmbunătățirii timpului de reacție al autorităților în situații speciale de urgență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *