Migrația aleșilor locali, pe agenda ședinței de Guvern

Guvernul va discuta joi ordonanța de urgență care permite aleșilor să își aleagă partidul politic fără a-și pierde mandatul, actul normativ fiind anunțat oficial pe agenda ședinței Executivului.

Primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații declarați supleanți vor avea la dispoziție zece zile pentru a-și exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-și piardă funcția.

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) și art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență primarii și președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Primul alineat la care se referă derogarea prevede: “calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului” prin “pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”. Conform celui de-al doilea alineat, “calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a pierderii, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Primarii și președinții de CJ depun declarația la: partidul politic sau la organizația minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Consilierii locali, județeni și supleanții își vor anunța opțiunea politică la: partidul politic sau la organizația cetățenilor aparținând minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Sursă: reporterntv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *