Înalt demnitar al UNAOC – Alianței Civilizațiilor ONU, E.S. Miguel Angel Morations, a subliniat recent importanța Congresului Liderilor Religiilor Mondiale.
„În discursul său de inaugurare din noiembrie 2022, Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan, a descris în mod adecvat unul dintre cele mai importante atuuri istorice ale poporului kazah drept „unitate în diversitate”. Într-adevăr, având în vedere patrimoniul spiritual bogat al Kazahstanului și istoria coexistenței pașnice și a toleranței religioase, Congresul liderilor religiilor mondiale și tradiționale este o inițiativă importantă, cu autoritatea morală de a uni diverse comunități religioase, de a promova viziunea kazahă a unei societăți pașnice, juste și armonioase dincolo de frontiere și de a face apel la un dialog deschis și incluziv între toate civilizațiile. Prin inițierea înființării Congresului, Kazahstanul și-a demonstrat angajamentul real de a promova dialogul în domeniile politic și religios și de a consolida procesul de apropiere spirituală între popoarele lumii. Prin intermediul Congresului, comunitatea internațională recunoaște că pacea, justiția și armonia nu pot fi niciodată luate de-a gata. Mai degrabă, pacea durabilă și sustenabilă înrădăcinată în încredere, respect reciproc, drepturile omului și demnitate pentru toți trebuie cultivată în fiecare zi”, a declarat Moratinos.
„Felicit guvernul Republicii Kazahstan pentru rolul de lider în promovarea dialogului între civilizații și religii, inclusiv prin înființarea Congresului liderilor lumii și ai religiilor tradiționale. Nu este o coincidență faptul că un forum interconfesional atât de important precum Congresul s-a născut în Kazahstan, care găzduiește 17 religii și peste 100 de grupuri etnice care coexistă pașnic de secole. Începând din 2003, Congresul a promovat dialogul între religii și culturi în căutarea de soluții la cele mai dificile provocări ale timpului nostru. De exemplu, platforma interconfesională a fost esențială pentru construirea de punți între creștinism, islam și alte comunități religioase într-un moment în care terorismul și extremismul religios amenințau să adâncească ruptura dintre acestea. Astfel, misiunea, obiectivele și prioritățile Congresului sunt deosebit de relevante pentru misiunea, obiectivele și prioritățile Alianței civilizațiilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite.
Este încurajator faptul că problemele sociale, culturale și religioase au devenit mai importante pe agenda comunității internaționale. Declarația de la Fez, adoptată de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite în timpul celui de-al 9-lea Forum global UNAOC din Maroc în noiembrie 2022, a reafirmat că dialogul între civilizații poate juca un rol important în căutarea unui teren comun între civilizații, precum și în recunoașterea demnității inerente și a drepturilor egale ale tuturor ființelor umane. Raportul Secretarului General intitulat „Agenda noastră comună” face apel la un multilateralism revigorat care să recunoască importanța liderilor religioși și a organizațiilor religioase în vasta gamă de actori care pot și ar trebui să se angajeze în acțiuni colective.
Felicit Kazahstanul pentru că este vârful de lance al Conceptului de dezvoltare 2023-2033 al documentului Congresului liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Este o foaie de parcurs foarte elaborată care stabilește un vector strategic pentru următorul deceniu de acțiune. Deoarece tineretul și educația se numără printre pilonii de bază ai activității UNAOC, am fost încântat să descopăr în documentul Conceptului de dezvoltare multe domenii de convergență pentru UNAOC și Congres în următorii ani”, a completat demnitarul UNAOC.
Despre UNAOC
UNAOC servește drept instrument politic soft-power al Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite pentru prevenirea și soluționarea conflictelor. Lansată în iulie 2005, UNAOC este o entitate a Organizației Națiunilor Unite care își propune să îmbunătățească înțelegerea și cooperarea între națiuni și popoare din toate culturile și să reducă polarizarea la nivel local și global. Statutul său special și mandatul său au fost recunoscute de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în rezoluțiile sale A/RES/64/14 din 10 noiembrie 2009 și A/RES/69/312 din 6 iulie 2015.
Pentru a-și îndeplini mandatul, UNAOC desfășoară activități de advocacy și de programare care încurajează înțelegerea interculturală și promovează dialogul interreligios și intercultural între diverse comunități. În acest sens, suntem parteneri și lucrăm îndeaproape cu guvernele și municipalitățile, cu alte entități și agenții ale Organizației Națiunilor Unite, cu sectorul privat, cu mediul academic, cu mass-media, cu organizațiile religioase, cu actorii religioși și cu societatea civilă în general.