luni, decembrie 16, 2019
Acasă > Politica > Mihai Tararache: “Agenții economici sunt hăituiți și hărțuiți de ANAF”

Mihai Tararache: “Agenții economici sunt hăituiți și hărțuiți de ANAF”

Deputatul PNL Mihai Tararache, a făcut, astăzi, o declaraţie de presă cu privire la „abuzurile“ care se întâmplă în Constanţa din cauza suspendării activităţii „la reaua voinţă a inspectorilor“ ANAF.

„Am spus-o și în trecut și mă văd nevoit să o spun din nou. În activitatea de control fiscal ar trebui să primeze prevenţia. Agentul economic trebuie îndrumat să ia măsurile potrivite pentru a avea o activitate corectă din punct de vedere fiscal. Din nefericire, lucrurile nu se întâmplă deloc așa. Agentul economic este hăituit, hărțuit, amendat drastic și închis pentru abateri minore. Nu mai departe de acum două zile, presa din Iași semnala faptul că un agent economic a fost amendat cu suma de 5000 de lei și cu suspendarea activității pentru o lună de zile, după ce în urma unui control s-a constatat că avea un minus de 50 de lei în gestiune. Aceleaşi abuzuri se întamplă şi în Constanţa, suspendarea activităţii fiind lăsată la reaua voinţă a inspectorilor. Veți spune că micul întreprinzător va contesta acest exces de zel, acest abuz al unui agent ANAF. Guvernul Ponta a avut însă grijă să-i răpească omului de afaceri până și acest ultim drept al său, dreptul la aparare! Conform unei ordonanțe de urgență, date pe șest, așa cum Ponta și ai lui ne-au obișnuit deja, orice plângere a celui sancționat nu mai suspendă executarea în cazul sancțiunilor contravenționale, începând cu data de 1 martie“, a precizat Mihai Tararache.

Deputatul PNL aminteşte de OUG 91/2014 pentru modificarea și completarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, publicată în MOF pe 30 decembrie 2014.

„Mă văd nevoit să vă avertizez, că această măsură va avea un efect criminal în rândurile agenților economici. Ca unul născut si crescut la malul mării, vă pot spune că în timpul verii, echipele mixte de control ale ANAF, OPC, ITM, DSV (de obicei cate 10-12 controlori), amendează agentul economic cu sume care pleacă de la 8000 de lei în sus, pe simplul considerent că «e vară și face bani, deci are de unde». Agenții economici sunt controlați, la sânge. Ceva trebuie găsit, o amendă trebuie neapărat dată“, mai adaugă Tararache.

„Dacă până acum, întreprinzătorii aveau șansa de a se apara de amenzile primite, de multe ori pe nedrept, contestându-le în instanță, din acest moment, fiecare control va însemna pentru agentul economic sezonier, cel mai probabil o moarte subită.  Ce se va întâmpla cu un mic afacerist de sezon care e nevoit să plătească în câteva zile amenzi de zeci de  mii de lei? Își va închide porțile și va declara falimentul. Angajații săi vor rămâne fără loc de muncă. Familii întregi vor avea de suferit. Ce se va întâmpla cu orice agent economic din țara asta căruia i se va suspenda activitatea economică timp de o lună de zile, pentru că un angajat a tratat lucrurile indolent și a uitat să dea un bon? Cum să crești economic, atât timp cât statul îți oferă marea șansă de a avea activitatea oprită, timp în care angajații trebuie plătiți, chiriile se adună, datoriile la fel. De ce a ales guvernul Ponta să dea această Ordonanță de Urgență pe blat? De ce lăsăm incompetența acestor oameni să terorizeze mediul de afaceri românesc? De ce acceptăm încă o ordonanță de urgență care îl acoperă pe agentul de control, lăsându-l liber să aleagă atunci când va dori să abuzeze?“, a conchis deputatul.

One thought on “Mihai Tararache: “Agenții economici sunt hăituiți și hărțuiți de ANAF”

  1. O susupendare de activitate e urmata de concedieri ,poate chiar si lichidari de firme ; deci numai puncte negre un plus care atrage dupa sine minusuri repetate si o prabusire rapida a economiei si asa precare ; un stres permanent al agentilor economici si o presiune mare asupra tuturor angajatilor ; totul pare o razbunare a autoritatilor pe cetateni pentru esecul lor ; ingreunand viata si asa prea grea ; o lipsa de profesionalism , poate chiar o dictatura !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *