Acasă > Social > Mii de sirene vor suna în toată țara. Nu intrați în panică, e doar un exercițiu

Mii de sirene vor suna în toată țara. Nu intrați în panică, e doar un exercițiu

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va efectua, săptămâna aceasta, un exerciţiu de alarmare şi mobilizare a populaţiei în cazul unor evenimente de risc major.

Acțiunea are ca scop testarea şi verificarea echipamentelor din componenţa sistemului de avertizare.

Simulările se vor desfășura timp de patru zile.

De mâine, 18 aprilie, până pe 21 aprilie, locuitorii din toate judeţele ţării vor auzi sirenele în intervalul orar 10.00-15.00.

“Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va desfăşura un amplu exerciţiu, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017. În perioada 18-21 aprilie a.c., în localităţi din ţară va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice”, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit IGSU, la nivel naţional există peste 7.700 de sirene, iar semnalul de alarmare este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare.

Inspectoratul recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să respecte recomandările autoriților.

Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.

De obicei, populaţia este alarmată prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *