Acasă > Editorial > Milioanele de euro ale B.O.R.

Milioanele de euro ale B.O.R.

Una dintre instituțiile aflată pe profit, în societatea românească, este Biserica Ortodoxă Română.  7,5 milioane de euro reprezintă suma totală pe care subordonații Prea Fericitului Daniel  – cred și eu că este prea fericit la un asemenea profit!!!-  au strâns-o cu sudoarea odăjdiilor purtate în timpul liturghiilor, vecerniilor, utreniilor, deniilor, acatistelor, cununiilor, botezurilor și înmormântărilor, din buzunarele mai mult sau mai puțin pline ale enoriașilor.

Curios este faptul că, deși se zbat în sărăcie, românii care trec pragul bisericilor nu se sfiesc să arunce cu bani în cutia milei, obicei care seamănă din ce în ce mai mult cu sindrofiile țigănești în care maneliștii României sunt îmbrăcați în euro.

Mai nou, deși nu se grăbesc cu sanctificarea unor prelați, diriguitorii Bisericii Ortodoxe Române încurajează pelerinajele către mormintele unor preoți cu har, pentru că afacerile noilor temple ale lui Solomon trebuie să prospere, iar mărfurile kitchoase întinse pe tarabele împuțite din preajma mănăstirilor este musai să se vândă.

În urmă cu două săptămâni, într-un  asemenea loc de pelerinaj am mai zărit ceva. Pe lângă icoanele sfințite și nesfințite, pe lângă mirurile de leac, de har, de noroc, de deochi, de blesteme sau de farmece, pe lângă brelocurile “made in China” ornate cu chipul Sfântului Ardealului, un cretin își deschisese o cârciumă. Cu bere, cârnați, mititei, cefe afumate, virșli, cu tot tacâmul. Nu conta că se afla lângă o mănăstire unde, în acea perioadă, măicuțele țineau postul Sfintei Mării, și nici faptul că pelerinii ar fi trebuit și ei să se conformeze canoanelor religioase. Fumul de la grătarele încinse arăta care este prețul pe care investitorul cu pricina îl pune pe religie, pe Sfântul Ardealului și pe tot ce este sacrosanct în acea zonă.

Mai mult, terenurile din vecinătatea lăcașului sfânt sunt ocupate de tarabe, dughene și parcări private, iar mărfurile sunt comercializate de reprezentanții unor biserici sau mănăstiri, care contribuie și ei la profitul de 7,5 milioane de euro al B.O.R.

Din păcate, manifestarea religioasă în România s-a transformat într-un comerț sordid cu cele sfinte. Poate de aceea, este de salutat inițiativa guvernului care dorește să taxeze măcar banii obținuți din vânzarea lumânărilor. Este un prim pas, pentru că ar trebui ca și B.O.R. să treacă în rândul plătitorilor de taxe și impozite pe activitatea desfășurată. Atât timp cât preoții, călugării și măicuțele încasează bani de la bugetul statului, cred că este normal ca și lăcașele de cult să contribuie la acest buget cu impozitele și taxele aplicate activităților din care scot profit. Iar acest lucru este necesar, ținând cont și de alocarea bugetară pentru ridicarea Catedralei Neamului.

Oricum, cred că profitul raportat de B.O.R. nu este cel real. 7,5 milioane de euro este o sumă infimă pentru milioanele de lumânări vândute, pentru zecile de milioane de iconițe, icoane, brelocuri, cărți religioase, dvd-uri sau cd-uri comercializate, pentru milioanele de acatiste și pomelnice plătite de enoriași sau pelerini, pentru a fi citite de slujitorii lăcașelor de cult.

Este foarte greu să impozitezi biserica, dar nu imposibil. Pentru că, altfel, sunt tentat să spun exact cuvintele Mântuitorului când a intrat în templul din Ierusalim: „Nu este, oare, scris: “Casa Mea casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile”? Voi însă aţi făcut din ea peşteră de tâlhari.” (Sfânta Evanghelie după Marcu, cap.11, versetul 17).

George Marinescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.