Acasă > Eveniment > Minerii care furnizau uraniu pentru CNE Cernavodă s-au blocat în mină

Minerii care furnizau uraniu pentru CNE Cernavodă s-au blocat în mină

Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, ieri dimineaţă, în mina Crucea, din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salariile mici. Ortacii spun că vor continua protestul atât cât este necesar şi au cerut mâncare şi apă. Grupul minerilor nu a reuşit însă să stabilească un lider pentru a începe negocierile, a declarat prefectul Sucevei, Florin Simescu.
Minerii, care s-au blocat, ieri dimineaţă, în mina de uraniu Crucea, sunt nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă şi de salariile mici care, susţin ortacii, nu au mai crescut de aproape trei ani.
Cer mâncare şi apă. Protestul continuă
Protestatarii susţin că sunt decişi să nu iasă curând din mină, ei solicitând să li se aducă mâncare şi apă şi intenţionând să îşi continue protestul atât cât va fi necesar. Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând după aproximativ 15 ani de muncă în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, acest lucru în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă
Ortacii au declanşat protestul după ce Compania Naţională a Uraniului a anunţat că, deocamdată, nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor, astfel că minerii au decis să se blocheze în în subteran în semn de protest.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, între sindicate şi administraţie au început negocieri cu conducerea minei pentru rezolvarea dolanţelor greviştilor. Negocierile se poartă în condiţiile în care unitatea încă nu are aprobat de către Ministerul Economiei bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs. Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.

Sursa: www.cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *