sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Credinta > Moaștele Sfântului Gheorghe ajung la Constanța

Moaștele Sfântului Gheorghe ajung la Constanța

Marți, 22 aprilie, ora 18.00, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va aduce spre închinare racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la biserica cu hramul Purtătorului de Biruință situată în Constanța (str. Nicolae Iorga nr. 12), moment urmat de slujba Vecerniei. Relicvele sunt donate de către cardinalul Dionisie Tettamanzi, actualmente arhiepiscop emerit de Milano (Italia) şi vor rămane definitiv în locaşul constănţean.

Biserica „Sf. Gheorghe” este cunoscută în rândul credincioşilor şi datorită faptului că pictura este realizată de marele artist Nicolae Tonitza.

Miercuri, 23 aprilie, biserica Sfântul Gheorghe din Constanța îşi va prăznui hramul. Cu acest prilej ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Tot miercuri, de la ora 14.00, Ierarhul Tomisului îi va binecuvânta pe credincioșii din localitatea Saraiu, localitate al cărui așezământ de cult este ocrotit de Sfântul Gheorghe.

Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. Dacă din punct de vedere profesional omul de arme avea o carieră bine conturată, la prigoana împotriva creștinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la tot și și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian.

În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la nașterea în lumea celor drepți, Sfântul Gheorghe a făcut minuni, a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *