Acasă > Externe > Modificări în legislaţia rutieră din Italia. Reacția Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni

Modificări în legislaţia rutieră din Italia. Reacția Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni

Autorităţile române urmăresc cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în Italia cu privire la maşinile înmatriculate în altă ţară ale cetăţenilor rezidenţi străini.

Ambasada României şi oficiile consulare din Peninsulă acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români.

Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni este în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea monitorizării evoluţiei modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018.

”Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene de resort pentru a obţine clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informaţii cu privire la noile reglementări.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autorităţile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene relevantă şi nu afectează drepturile cetăţenilor români.

Demersurile MAE vizează asigurarea că acţiunile autorităţilor italiene nu aduc atingere liberei circulaţii şi a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene.

”Totodată, reamintim cetăţenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectaţi de un caz de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui alt stat membru, pot apela la asistenţa oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluţionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui stat membru, astfel:

– prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm
– prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro
– la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507

Totodată, îndemnăm cetăţenii români care sunt afectaţi de măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative, să se adreseze Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi prin intermediul reprezentanţilor mediului asociativ românesc din Italia”, se arată într-un comunicat al MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *