Moneda naţională nu a înregistrat variaţii semnificative de curs

Variațiile monedei naționale în raport cu euro nu au fost semnificative. Leul  a avut cea mai bună cotație în luna mai, când a fost înregistrat un curs de 4,30 lei pentru un euro, iar cea mai slabă în iunie, când un euro a fost cotat oficial la 4,55 lei. Pe parcursul anului, cursul de schimb a variat între 4,3 şi 4,6 lei pentru un euro, pentru două treimi din an intervalul fiind însă şi mai strâns, respectiv 4,4 – 4,5.

“Leul a fluctuat într-o marjă destul de îngustă. A fost doar, să zicem, tulburat de câteva episoade de pe pieţele internaţionale de modificare a fluxurilor de capital, dar aş spune că ceea ce caracterizează cel mai bine evoluţia leului este stabilitatea, în 2013” a spus vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, Ionuţ Dumitru.

Potrivit analiștilor, leul este singura monedă din Uniunea Europeană care a marcat o creştere faţă de moneda unică europeană până în prezent pe anul în curs.

“La sfârşitul primelor 8 luni ale anului, Leul se poziţionează pe piețele financiare drept cea mai performantă monedă din UE faţă de Euro: moneda naţională a înregistrat vineri, 30 august, o uşoară apreciere în faţa Euro, de aproape 0,3%, comparativ cu cotaţia de la începutul lui ianuarie, fiind singura monedă din UE care a marcat o creştere faţă de moneda unică europeană, până în prezent pe anul în curs”, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România,

Specialiştii apreciază că anul pe care îl încheiem a adus o stabilizare a leului, determinată inclusiv de includerea titlurilor de stat româneşti într-un indice foarte cunoscut, ce a pus România pe harta investitorilor internaţionali din domeniu.

Autor. Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *