sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Comunicate > “Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră” – partea a 2-a

“Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră” – partea a 2-a

Mare Nostrum și OMV Petrom continuă și în 2013 proiectul “Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră”, care vine ca răspuns la o problemă majoră ce afectează efectivele de cetacee din Marea Neagră şi anume decesul cauzat de uneltele de pescuit.

Scopul proiectului: Asigurarea condiţiilor adecvate de dezvoltare a populaţiilor de delfini în zona costieră românească prin diminuarea impactului negativ al activităţilor economice costiere asupra delfinilor, în special a pescuitului cu plase – cauza capturilor accidentale.

Obiective:

  • Informarea şi implicarea profesorilor şi elevilor în activităţi de protejare a mediului marin şi a zonei costiere în special a delfinilor;
  • Promovarea problemelor cu care se confruntă delfinii în rândul populaţiei locale, pescarilor şi a turiştilor de la litoralul românesc al Mării Negre;
  • Reducerea numărului de capturi accidentale de delfini prin implementarea dispozitivelor acustice pe unelte de pescuit;
  • Implicarea comunităţii locale în protejarea mediului marin şi costier;
  • Implicarea comunităţii locale în acţiuni de protejare a zonei costiere româneşti prin participarea la activităţi de monitorizare a delfinilor eşuaţi.

Ca activităţi specifice, proiectul prevede colectarea datelor privind apariţia delfinilor în apele litorale româneşti, capturile accidentale şi eşuările din zona litoralului românesc. Astfel vor avea loc atât monitorizări terestre, cât şi monitorizări acvatice. Cele terestre presupun activităţi de parcurgere periodică, de către voluntarii Mare Nostrum, a litoralului pe jos sau cu un mijloc de locomoţie.  De la începutul anului 2013 au fost realizate  monitorizări terestre periodice ale delfinilor eşuaţi, de două ori pe lună, activităţi la care au participat peste 100 de voluntari Mare Nostrum. Pe parcursul lor am înregistrat un număr de 15 delfini eşuaţi, cu o pondere net superioară a afalinilor, 7 dintre cele 15 cazuri. În prezent avem un număr de 75  de dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor montate pe plasele de pescuit la 5 unități pescărești partenere. În urma controalelor efectuate pe perioada implementării proiectului, rezultatele dispozitivelor sunt îmbucurătoare, plasele dotate cu astfel de dispozitive înregistrând zero capturi accidentale.

Contractul de co-finanțare a fost semnat cu OMV Petrom la data de 29 aprilie 2013 și se va încheia pe 15 noiembrie 2013.

Prezentul proiect se alătură altor două proiecte, aflate în derulare, susţinute de Secretariatul Acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona Atlanticului (ACCOBAMS) respectiv DB Schenker, cuprinse în Programul Mare Nostrum pentru Monitorizarea şi conservarea cetaceelor din apele litorale româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *