Moșii de vară, între ritualul ortodox și tradiție

În Biserica Ortodoxa, ziua premergătoare duminicii Rusaliilor, dedicată celor răposați, poartă numele de Moșii de vară.

Cu acest prilej, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea de obște a celor trecuți la cele veșnice. Sâmbătă, 7 iunie, începând cu ora 8.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea de la Galeșu, urmată de slujba de parastas pentru toți cei care au murit în lagărele comuniste.

Pomenirea morților se face în această zi, deoarece, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, moșii noștri, trecuși la cele veșnice, se bucură și ei de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită duminică, 8 iunie 2014.
Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo “adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului “adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de-abia murise, spune: “Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Evanghelia după Sfântul Apostol Luca, capitolul 8, versetul 52).
Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul viețuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El). Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință. Ortodocșii se roagă pentru cei morți, pentru ca, prin rugăciunile lor, sufletul pentru care se roagă să ajungă la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup. (…)

Moșii de vară – Datini și credințe
“Moșii de vară”, ținuți în sâmbăta Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților.
Pe vremuri, se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca această reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi.
De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene “Moșii de vară” încep încă în dimineața sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfășoară ceremonialul de pomenire. Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.
sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *