Municipalitatea solicită oficial încă 13% din Portul Constanța

Joi, 14 aprilie,a avut loc ședința de îndată a  Consiliului Local Municipal Constanţa. Aleșii locali au fost chemați înainte de Paște ca să voteze două proiecte de hotărâri, ambele privind Portul Constanța.

Prin primul proiect, se solicită Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet suplimentar de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” – S.A. Constanţa, reprezentând minim 13% din capitalul social către Consiliul local al municipiului Constanţa.
Al doilea proiect se referă la acordarea unui mandat reprezentantului Consiliului local în adunarea generală a acţionarilor a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” – S.A.Constanţa pentru a solicita și obține la prima ședință a datelor referitoare privind temeiul legal și modalitatea de stabilire pentru chiriile și redevențele solicitate pentru infrastructura de transport naval, cuantumul acestora, durata contractelor încheiate pentru închirierea infrastructurii de transport naval, impactul acestora asupra veniturilor în perioada 2009-2013. Ambele proiecte au fost aprobate cu 20 de voturi.
„ În urma  discuțiilor purtate la minister, pentru a putea realiza actul normativ de suplimentare cu 13% a acțiunilor pe care municipiul Constanta le are în Port, era necesară o hotărâre de consiliu local,  în forma prin care trebuie să solicităm procentele respective. Cu privire la al doilea proiect, se vehiculează în spațiul public ideea că în Port se practică tarife preferențiale. Cu privire la durata în timp, am informații că pentru operatorii care au privatizat vechile societăți de stat, durata contractelor de concesiune este de 50 de ani, iar pentru spațiile noi se fac contracte doar pentru 10 ani plus maximum încă 10 ani. Trebuie să aflăm dacă se plătesc chiriile de acum 10 – 15 ani, pentru că nu s-a mai făcut nicio evaluare. Ne dorim ca Portul să mearga bine, să existe trafic de marfă ca să crească și cota ce revine bugetului municipiului Constanța. Din calculele noastre, după ce vom avea 33% din acțiunile din Port, până vom prelua CET-ul, tot profitul care va veni din aceste acțiuni va merge pentru subvenționare energiei termice. Factura la energie termică va scădea în oraș cu 25%, începând de iarna viitoare și la persoanele care primesc subvenție se  vor mai adăuga încă 25000 – 30.ooo de constănțeni. Le mulțumesc consilierilor care au fost prezenți pentru că au votat nu pentru Mazăre, ci pentru oraș, pentru locuitorii acestui oraș și în felul acesta le va crește și lor cota de popularitate în rândurile constănțenilor”, a declarat primarul Radu Mazăre la sfârșitul ședinței de Consiliu Local.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *