sâmbătă, aprilie 20, 2019
Acasă > Social > Muzeul Naţional de Istorie anunță repatrierea unor monede şi podoabe dacice din argint

Muzeul Naţional de Istorie anunță repatrierea unor monede şi podoabe dacice din argint

Muzeul Naţional de Istorie a României precizează că peste 500 de monede şi 18 podoabe dacice din argint, printre care se regăsesc şi piese unicat, au fost recuperate şi repatriate recent.

Piesele, de o valoare excepţională, au fost recuperate cu sprijinul poliţiei din oraşul austriac Salzburg, acestea făcând obiectul unor cercetări ample, care au în centrul lor traficul ilicit de bunuri culturale mobile.

“Lotul de monede cuprinde atât piese numismatice dacice din argint emise în secolele III – II a.Chr., cât şi emisiuni romane republicane şi imperiale emise între secolele II a.Chr şi I p.Chr., acestea fiind monede care au circulat în spaţiul intra-carpatic şi la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între secolele III a.Chr – I p.Chr. În ceea ce priveşte lotul de 18 podoabe de origine dacică, acesta cuprinde: brăţări, fibule, un colier cu pandantive, un lanţ şi un pinten. Acestea sunt databile între secolele I a.Chr. şi I p.Chr., fiind realizate în ateliere din spaţiul locuit de către geto-daci, cu predilecţie Transilvania (spaţiul intracarpatic), Sălaj-Crişana (spaţiul de la vest de Carpaţii Apuseni), Banat şi Oltenia. Se remarcă două tipuri de brăţări unicat, realizate din bare de argint, una dintre brăţări având terminaţiile în formă de cap de lup, în timp ce o serie de brăţări se individualizează prin prezenţa unor inele de care sunt prinse pandantive mici în formă de secure”, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.