Acasă > Eveniment > Navele comerciale, luate la control!

Navele comerciale, luate la control!

Federaţia Internaţională a Transportatorilor  a demarat în toate porturile de la Marea Neagră o campanie fără precedent de control la bordul navelor comerciale. Acţiunea se desfăşoară simultan în porturile din cele şase ţări riverane Mării Negre şi are drept scop combaterea muncii la negru sau în condiţii improprii şi obligarea armatorilor şi comandanţilor de vase să respecte prevederile Convenţiei maritime de la Geneva. Conform Convenţiei maritime semnate la Geneva în anul 2006, după data de 20 august 2013 toate vasele vor trebui să deţină un certificat privind munca la bordul navei. Documentul va fi eliberat de echipele de control ale Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor, iar fără acesta navele comerciale nu vor mai putea naviga nicăieri în lume. Prima navă controlată în Portul Constanța a fost un cargo sub pavilian sirian.

„Am găsit probleme în contractul colectiv de muncă și cu contractul individual de muncă, Nu au niciun fel de contracte la bord, pentru că toate, spun ei, sunt la office. Nu au niciun fel de ștate de plată la bord, și spun că primesc banii familiile acasă, în Siria în fiecare lună”, a declarat Adrian Mihălcioiu, inspector ITF România.

Echipele de control vor urca prin sondaj la bordul navelor aflate în porturi. În cazul României, pe lângă reprezentanţii sindicatelor navigatorilor şi docherilor, din echipe fac parte şi inspectori ai Autorităţii Navale Române. Statisticile arată că în Marea Neagră există cele mai multe nave cu marinari neplătiţi sau abandonaţi la bord. De asemenea, în Marea Neagră navighează peste 2.400 de nave comerciale cu vechime de peste 30 de ani, în multe situaţii marinarii punându-şi viaţa în pericol prin simpla prezenţă la bord.

„Munca fără contract de muncă este o muncă la negru și asta este un punct forte în convenția care va urma începând cu 20 august. Probabil că această navă nu va mai fi aptă de navigat după 20 august”, a declarat Adrian Mihălcioiu, inspector ITF România.

Inspecţiile vor dura toată săptămâna, iar rezultatele vor fi transmise şi centralizate la sediul central al ITF de la Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *