Năvodari este tărâmul născut din legendara poveste de iubire, cea dintre soare și mare. De aceea, i se spune “locul unde soarele sărută marea“. După 2000 sau, mai exact, din 2008, orașul s-a înscris pe drumul modernizării și a primit statutul de stațiune turistică. Localitatea se dezvolta sub toate aspectele iar plaja din zonă devenise mai căutată decât cea din Mamaia. Năvodari ajunsese o mică bijuterie a Litoralului. Dezvoltarea orașului a stârnit invidie și chiar ură. Ca urmare, a fost luat cu asalt de tot felul de grupuri de interese mafiote. Anul 2016 a insemnat trecerea localității din Zodia LEULUI în Zodia RACULUI. Nu a fost # EVOLUȚIE, cum susțin greșit unii ci, dimpotrivă, # INVOLUȚIE generală!. Nu numai că s-a stagnat dar s-a distrus ce era mai bun. De exemplu, parcul central a fost desființat, toți copacii retezați iar spațiile verzi inlocuite cu dale. În loc să rămână o oază de verdeață unde poți respira, parcul a ajuns un cuptor in care poti face insolație. Mizeria, dezordinea și haosul s-au generalizat. În acest timp, rechinii imobiliari au atacat orașul și au mușcat hălci de teren.
Toni Grecu, liderul grupului Divertis, a lansat, recent, un clip, pe Facebook, în care Administrația locală din Năvodari este făcută K.O. Umoristul spune că pe plaja din Năvodari se dezvoltă turismul de șantier. Deși lucrările de construcții trebuiau sistate, se face plajă printre utilajele (excavatoare, betoniere etc). Cu ospitalitate, turiștii sunt așteptați cu brațele (de macarale) deschise! Trebuie doar să facă slalom printre gunoaie, moloz și dune de praf. Iar dacă vreun turist e meseriaș poate câștiga un ban cinstit. Între două băi în mare, poate placa o baie cu faianță într-un apartament din blocurile ce se ridică, ilegal, pe nisip. Patronii plătesc bine, la metru pătrat!
Pe Faleza din Năvodari, iluminatul trebuia să se realizeze cu celule solare printr-un proiect cu bani euiropeni. Din păcate, instalația s-a defectat iar, ca să-și arate totala incompetență, Administrația, în loc să o repare, a montat incă un rând de stâlpi de iluminat.
Dacă tot a venit vorba, poate vă întrebați ce face administrația locală? Întrebați-vă, dar în șoaptă. Nu de alta, dar nu vreau s-o trezim pentru că, administrația locală din Năvodari, s-a culcat pe o ureche. Nu doarme oricum, ci visează că rezolvă problemele orașului și ale cetățenilor. Când se trezește, mulțumită de propriile realizări, se întoarce și se culcă pe cealaltă ureche.
În încheiere, aș dori să adresez o întrebare tuturor locuitorilor acestui pitoresc oraș. Și mai ales Pescarului cu Năvod din barca aflată în intersecție, unul din simbolurile localității. Ce facem, oameni buni, continuăm să dormim și să tragem cu undița la Somn, în timp ce orașul se prăbușește? Sau, pentru condiții mai bune de trai si pentru renașterea Năvodariului luptăm ca un LEU (de mare)?
L.F.