Acasă > Editorial > Ne-a vândut mai abitir ca oile scoase la mezat!

Ne-a vândut mai abitir ca oile scoase la mezat!

Preocupaţi până peste cap de… genunchiul premierului, operat în Turcia pentru că, probabil, a lui rotulă nu se „asorta“ cu spitalele dâmboviţene, dar şi de genunchii primei doamne, deasupra cărora fâlfâie, la o palmă distanţă, te miri ce creaţii vestimentare, am trecut cu vederea o ştire de care nu ar fi trebuit să ne doară în cot. Nu de altceva, dar ea vine de la Comisia Europeană şi, aşa cum, din nefericire, ne-am învăţat, ori de câte ori ai noştri fraţi mai mari într-ale europenismului ne urechează, durerea cea mai mare se simte în… portmoneu. Acolo unde guvernanţii de pe plaiuri mioritice au promis că, înainte de 1 ianuarie 2016, vor fi mai mulţi bănuţi pentru că TVA-ul va fi redus la 19% de la 24 de procente. Geaba, însă, a calculat abacul guvernamental, în zadar a votat în unanimitate (!) Comisia de buget a Camerei Deputaţilor pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă şi, mai ales, în van şi-au făcut românaşii speranţe dacă onor Comisia Europeană s-a aşezat pe picioarele de dinapoi! „Noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel“, declara Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor. Şi asta în condiţiile în care ministrul de Finanţe al unei ţări membre cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dă asigurări că acest lucru este posibil. Şi asta în condiţiile în care acelaşi ministru al aceluiaşi stat căruia i s-au recunoscut „semnale de progrese în politicile economice, inclusiv în privinţa finanţelor publice“ (declaraţia aparţine… Annikăi Breidthardt), afirmă că reducerea cu pricina TVA-ului este sustenabilă. „Acest lucru este sustenabil. Este o abordare logică, pentru că duce la consolidarea noastră economică şi la creştere economică”, a susţinut Eugen Teodorovici.

Aş fi putut să înţeleg ofuscarea Executivului european pentru că cel de pe meleaguri mioritice a luat de capul lui decizia de a reduce TVA-ul înainte de 1 ianuarie 2016 dacă exista o înţelegere între cele două părţi, agrement ce presupunea ca măsura să fie adoptată după această dată. Cum, însă, am înţeles că nici vorbă de aşa ceva, nu pricepeam nici în ruptul capului de ce Comisia Europeană vrea să fie rău când poate să fie bine! M-am dumirit apoi, cu sila aferentă. În anul 2012, prezent la summitul CE, după ce s-a încăierat cu Victor Ponta în privinţa personajului ce era mai îndreptăţit să reprezinte ţara, Traian Băsescu a semnat, fără să i-o ceară cineva, un document conform căruia România se obligă să continue austeritatea până în 2016, la loc de frunte aflându-se păstrarea TVA-ului la 24 de procente. Să mai adaug că a pus la cale făcătura în perioada de după referendumul de demitere, atunci când avea nevoie de susţinerea europenilor, cei care dincolo de declaraţiile oficiale cu puternice tente politice nu puteau să înţeleagă cum un individ, uşuit de 7,4 milioane de cetăţeni a rămas preşedinte? Nu mai adaug, dar nu pot să nu constat că nebunia politică a Băsescului atinsese culmi nebănuite dacă a sperat că şi în 2016 va avea guvernul lui de slugi, iar la Palatul Cotroceni va domni pupila-i blondă.

Până când cineva va avea bunăvoinţa să explice, în mod oficial, ce este cu acel  document şi, mai ales, care îi sunt urmările, cine ne poate acuza de rea credinţă dacă  luăm în calcul varianta ca purtătoarea de vorbe a CE să-şi bazeze spusele mai mult pe cele scrise în documentul cu pricina băsistă decât pe nişte aşa zise evaluări       asupra efectelor reducerii TVA? Cum am certitudinea că nu vom primi nici un răspuns în acest sens pot doar să mă întreb cum a fost posibil ca România să ajungă pe mâna unui fost preşedinte ce şi-a vândut populaţia mai abitir ca oile scoase la mezat în târgul duminical, a unui prim ministru care, în dorinţa de a-i fi menajat genunchiul, stă cât mai departe de Palatul Victoria (chiar dacă guvernul se conduce cu capul), a unui actual preşedinte mult prea preocupat să expună genunchii consoartei pe la te miri ce evenimente, a unui premier interimar decis să dea milităria jos din podul guvernului, a unor parlamentari ce şi-au votat cu ambele mâini pensiile speciale sau a unei opoziţii vai mama ei liberală şi al ei tată pedelist?…

Măriuca ANDRONE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.