Acasă > Sanatate > Netratarea problemelor dentare duce la complicații grave

Netratarea problemelor dentare duce la complicații grave

Câţi dintre noi nu s-au confruntat cu dureri dentare şi doar atunci au ajuns la stomatolog. De la o simplă carie până la un abces poate fi doar un singur pas, iar neprezentarea la cabint are repercursiune, avertizează medicii. Aceştia menţionează că o afecţiune care poate pune probleme este şi chistul dentar, iar pentru prevenirea lui există nişte reguli simple.

Chistul dentar este o afecţiune ce apare în momentul în care abcesul dentar nu este tratat sau când dinţii nu se dezvoltă corect. Acesta se formează la baza rădăcinii dintelui şi are aspectul unei cavităţi pline cu lichid. De cele mai multe ori poate fi elminat pe baza unui tratament medicamentos sau a intervenției chirurgicale. Vestea bună este că apariția acestuia poate fi prevenită.

Chisturile dentare tind a se forma când dinții și nervii din jurul unei zone afectate sunt atacați. Cea mai comună formă de chist este pe rădăcina moartă a unui dinte. La fel ca oricare chist, acesta este un sac cu fluid sau cu un alt material moale care apare in subtesutul din jurul dintelui. Dacă afecţiunea dentară este tratată la timp, iar canalul dentar este obturat corespunzător imediat după “omorârea nervului” şi spaţiul periapical este umplut cu material de obturaţie, atunci riscul de apariţie a chistului dentar este extrem de mic. Un control de rutină la medicul stomatolog poate face minuni.

De cele mai multe ori oamenii confundă aparția chistului cu abcesul dentar. Ceea ce aceștia nu știu este că netratarea la timp, poate provoca probleme dentare serioase. Când se infectează apare durerea, pot presa pe structura altor dinti şi impiedică funcţionarea normală a cavităţii bucale.

Chistul dentar infectat poate fi tratat urmând un tratament antibiotic, însă atunci când se pune problema unei suprainfectări singura soluţie este înlăturarea prin intervenția chirurgicală. Aşadar, după efectuarea anesteziei medicul stomatolog va face o incizie la nivelul mucoasei, după care va perfora lama osoasă. În acest fel lichidul de la baza rădăcinei dintelui va fi scos, iar membrana chistică va fi extirpată. Mai departe, plaga va fi curăţată, marginile osoase vor fi netezite, deschizătura în mucoasă va fi cusută şi apoi se va aplica un pansament. După finalizarea intervenţiei chirurgicale, medicul stomatolog va prescrie pacientului o reţetă cu antibiotic şi antiinflamator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *