vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Social > Nici-o masă…cu pește?

Nici-o masă…cu pește?

Românii sunt pe ultimul loc în Europa privind consumul de pește. Deși  țara noastră deține o cincime din suprafaţa amenajată pentru piscicultură din Uniunea Europeană, producția este foarte scăzută, iar consumul se află sub jumătatea celui din anii ’80.

România realizează doar 0,2% din producţia de peşte a blocului comunitar, iar consumul pe cap de locuitor este  de 5 kilograme pe an, la jumătate comparativ cu anii ’80, fiind cel mai mic din Uniunea Europea nă. Prin comparaţie, în Belgia se consumă 25 de kilograme de carne de peşte pe an, în Cehia – 9,5 kg, în Franţa – 35 kg, în Germania – 14 kg, în Grecia – 20 kg, Italia – 25 kg. Cel mai mult peşte din Europa consumă islandezii, 90 de kilograme pe an.

“Un român consumă, în medie, 5 kilograme de peşte pe an, faţă de 10 kilograme înainte de 1989. În acei ani, peştele rămăsese cam singura proteină animală care se mai găsea pe piaţă, iar asta explică consumul mai mare. România are acum cel mai mic consum de peşte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pentru că nu avem o piaţă dezvoltată pentru acest segment”, a declarat Cătălin Platon, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie “Romfish”.

România este de peste trei ori sub consumul mediu de peşte la nivel european (18 kg.) sau mondial (19 kg.). Potrivit asociaţiei Romfish, piaţa de peşte din România este estimată la aproximativ 350 de milioane de euro pe an.

“Cele mai căutate specii de peşte sunt, dintre speciile marine – macroul, heringul, sprotul şi codul – iar dintre speciile de apa dulce, păstrăvul, crapul, carasul şi şalăul. Din categoria preparatelor din peşte se constată o preferinţă crescută pentru salate de icre, marinate şi peşte afumat. Se mai caută peştele viu sau prelucrat în diverse forme – fileuri, rondele, trunchi”, a afirmat Platon.

El spune că piscicultura din România este poate singurul sector din agricultură care nu a primit niciodată subvenţii (cu o scurtă excepţie de câteva luni).

Principalele oraşe în care se consumă peşte în România sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa şi Braşov.

Sursă: mediafax.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *