miercuri, septembrie 18, 2019
Acasă > Administratie > Nicolae Matei: “Organizarea teritoriala, un castig in lupta cu birocratia”

Nicolae Matei: “Organizarea teritoriala, un castig in lupta cu birocratia”

Primarul orasului Navodari saluta proiectul Guvernului privind organizarea teritoriala, dar nu ar accepta niciodata reorganizarea teritoriala pe criterii etnice sau religioase.

Opt judete in loc de 42, cate avem acum, cu centrul administrativ in cadrul Prefecturilor. Aceasta este propunerea pe care o vor face democrat-liberalii in discutiile pe care le vor avea cu partenerii de coalitie pentru reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei. Intentia reprezentantilor Executivului este trasarea unor regiuni cu statut juridic, conditie impusa pentru a primi cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014, pentru lucrari de infrastructura, retele de canalizare si drumuri judetene. Potrivit proiectului prezentat de prim ministrul Emil Boc, vor disparea actualele prefecturi, ceea ce inseamna sute de posturi din administratie pierdute si diminuarea influentei actualilor sefi de consilii judetene. „E foarte necesar sa ne miscam repede, astfel incat alegerile locale din 2012 sa aiba loc pe noua organizare administrativ-teritoriala”, spune deputatul PDL Sulfina Barbu despre acest proiect, in calitate de presedinte al Comisiei de administratie publica. Decizia finala pe marginea acestui subiect ar urma sa fie luata in maxim o saptamana, dupa discutiile din cadrul Coalitiei, atunci cand Boc va anunta daca isi va asuma raspunderea pentru promovarea acestui proiect. Judetul Constanta ar urma sa faca parte din regiunea de Sud Est, alaturi de judetele Tulcea, Braila, Ialomita, Vrancea si Buzau.

Primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, apreciaza ca o reorganizare teritoriala ar aduce mai multe beneficii cetatenilor, in sensul ca birocratia ar fi mult eliminata din structurile actuale ale statului, iar eficienta implementarii proiectelor ar cunoaste rezultate remarcabile. „La felul in care s-au organizat altii, un exemplu demn de urmat fiind Turcia, trebuie incercat si se va vedea eficienta actului administrativ. Sunt de acord atat ca cetatean, cat si ca primar cu acest proiect; avem multe institutii care au aceeasi activitate, iar birocratia ne depaseste de la o zi la alta, spre deosebire de alte tari, unde s-a diminuat considerabil. Avem structurile mult prea incarcate si de aici cheltuieli pe masura, ceea ce nu este deloc eficient pentru ce ne propunem sa facem. La capitolul costuri, ce se cheltuie pentru birocratie putem folosi in proiecte de infrastructura, de exemplu. Pe scurt, reorganizarea teritoriala simplifica circuitul documentelor; un castig in lupta cu birocratia”, explica pentru „Observator” primarul orasului Navodari, Nicolae Matei. Intrebat daca aceasta reorganizare ar avea la mijloc si alte intentii, de genul celor etnice, mai ales ca UDMR a anuntat deja ca vrea judetele Mures, Harghita si Covasna intr-o singura regiune, primarul Matei a raspuns: „Nu, niciodata nu as fi de acord cu o reorganizare a Romaniei pe criterii etnice sau religioase. Nu este corect fata de majoritatea cetatenilor acestei tari!”.

Sursa: www.observator.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *