Noaptea Leonidelor

În noaptea de duminică spre luni, pasionații de astronomie vor putea avea ocazia de a surprinde faza maximă a curentului meteoric cunoscut sub numele de Leonide. Acestea sunt active între 6 şi 30 noiembrie, iar maximul se va produce anul acesta în noaptea de 17 noiembrie. Numărul estimat al leonidelor din această noapte este de circa 20 pe oră. Ele poartă numele de Leonide întrucât par a veni din constelaţia Leului, în emisfera nordică. În această perioadă, planeta noastră trece prin zona prin care a trecut și cometa Tempel-Tuttle, care a lăsat pe orbită cantități mari de praf cosmic, care intră în atmosfera Pământului producând ceea ce în limbaj popular numim ”ploaie de stele”. Totuși, astrologii ne spun că Leonidele nu reprezintă singura atracție din această noapte.

“El se observă pe cer în dreptul constelației zodiacale Leul […] poate fi văzut după miezul nopții. În dreptul acelaiași constaleții zodiacale, se mai poate observa și planeta Marte, un astru ușor recunoscut după culoarea sa roșiatică. Iar lângă Marte, un alt astru foarte strălucitor – Planeta Jupiter – poate fi observată de cei care doresc să admire cerul în dreptul constelației zodiacale Gemeni.”, a declarat Simona Dobre, muzeograf Planetariu Constanța.

În condițiile în care cerul va fi senin, pentru cei care doresc să vadă Leonidele, astronomii recomandă să mergeţi în afara oraşelor, unde nu există poluare. Nu este nevoie de instrumente astronomice, întrucât atât Leonidele, cât și planetele Marte și Jupiter, pot fi văzute cu ochiul liber.

R Paul Alexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *