NOTA INFORMATIVA PRIVIND SUBVENTIA ACORDATA LA INCALZIRE PE PERIOADA SEZONULUI RECE 2011-2012

     Conform prevederilor OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece va aducem la cunostinta urmatoarele:

  1) Conditii de acordare a ajutorului de incalzirea locuintei
Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda familiilor si persoanelor singure numai pentru locuinta de domiciliu, sau resedinta. Titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei este reprezentantul familiei/persoana singura care poate fi:
– proprietarul locuintei ;
– persoana care a instrainat locuinta in baza unui contact cu clauze de intretinere;
– titularul contractului de inchiriere ori alt membru din familie major si legal imputernicit de proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere;
– reprezentantul legal al persoanei  care nu a implinit 18 ani.

        Printre documentele solicitate se numara formularul  de cerere si declaratie pe propria raspundere stabilit prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante. La completarea cererii, titularul are obligatia de a mentiona corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute. La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie se iau in considerare toate veniturile realizate, cu exceptia ajutorului social prevazut de Lg.416/2001, burselor de studiu, burselor sociale si a sprijinului financiar “Bani de liceu” prevazut de H.G .1488/2004. Stabilirea dreptului se face incepand cu luna in care se depune cererea , in intervalul  1-20 a fiecarei luni, pentru sezonul rece  noiembrie 2011- martie 2012.  Pentru inceputul sezonului rece  termenul de depunere a cererilor este de 25 .10. 2011.

  2) Modificari ce trebuie comunicate de catre beneficiari

         Titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei   sunt  obligati  sa comunice  comisiei de primire  a cererilor,  orice modificare intervenita in componenta familiei si a veniturilor acesteia, in termen de 5 zile de la data modificarii, printr-o noua  declaratie. Modificarea sau, dupa caz,  incetarea  dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei,  se fac incepand cu luna urmatoare celei in care au intervenit modificarile.

 3) Verificare si monitorizare prin ancheta sociala
Pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratia pe propria raspundere privind  componenta familiei si veniturile declarate , OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, prevede efectuarea de anchete sociale pentru cel putin 60% dintre beneficiarii dreptului la ajutor pentru incalzirea locuintei. Beneficiarii carora li se vor efectua anchete sociale  vor fi nominalizati de catre Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Constanta, drept urmare, este necesar sa colaborati cu personalul cu atributii in asistenta sociala ce va efectua anchetele sociale pe raza orasului Navodari.

 4) Masuri  legislative privind neregulile constatate
Dreptul la ajutorul de incalzire inceteaza  iar sumele incasate necuvenit se recupereaza in conditiile legii in urmatoarele situatii:
– in situatia in care beneficiarul ajutorului de incalzire refuza sa furnizeze informatiile si documentele necesare pentru intocmirea anchetei sociale;
–  daca se constata, prin ancheta sociala,  ca la completarea cererii si declaratiei  pe propria raspundere  nu a fost declarat corect numarul membrilor de familie  , veniturile  ori bunurile detinute.

       Si totodata,  persoanele care  nu  declara  corect componenta familiei, veniturile  membrilor  acesteia,  precum si bunurile  mobile  si imobile detinute,  asa cum sunt  acestea trecute in formularul de cerere si  declaratie pe propria raspundere , pot fi sanctionate  cu amenda de la 200 lei la 1000  lei , conform prevederilor OUG 70/ 2011. Cererile pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale si energie termica furnizata in  sistem  centralizat se pot  ridica de la sediul  S.C.TERMICA DISTRIBUTIE SRL  ( sediul fostului ECOTERM NAVODARI), unde se vor depune ulterior insotite de alte documente justificative. Cererile pentru incalzirea locuintei cu lemne carbuni  si combustibili petrolieri se pot ridica de  la Sediul Directiei de Asistenta Sociala Navodari, unde se vor depune ulterior insotite de alte documente justificative. Ajutoarele pentru incalzirea locuintei se acorda  in raport cu veniturile  familiei  sau persoanei singure dupa cum urmeaza:
-pentru  incalzirea locuintei cu gaze naturale valoarea ajutorului lunar   este cuprinsa cuprinsa intre 262  lei si 19 lei, in functie de veniturile familiei, dar nu mai mult de 615 lei pe membru de familie;
-pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat compensarea procentuala  aplicata la contravaloarea energiei termice consumate lunar de consumatorul vulnerabil se acorda intre   90% si  5%, in functie de veniturile  familiei  dar nu mai mult  de  786 lei pe membru de familie.
-pentru incalzirea locuintei cu lemne,  carbuni  si combustibili petrolieri ajutorul lunar acordat este cuprins intre 54 lei si 16 lei , in functie de veniturile familiei dar nu mai mult de  615 lei pe membru de familie.

 LISTA BUNURILOR CE  CONDUC LA EXCLUDEREA  ACORDARII AJUTORULUI PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI

BUNURI IMOBILE

1

Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu  sau alte imobile aflate în  proprietate cu exceptia locuintei de domiciliu.

BUNURI MOBILE

1

 Mijloace de transport*: autoturisme  care depasesc 1600 cm3 ,autoutilitare,autocamioane de orice fel si remorci,salupe , barci cu motor, scutere de apa, iahturi,autobuze microbuze, cu excepţia  mijloacelor de transport adaptate din proprietatea persoanelor cu handicap precum si cele necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”

2

Utilaje agricole : tractor, combină ,autopropulsată

3

Utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale

4

Utilaje de prelucrat lemnul: drujbă, gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;

5

Depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei

(*) aflate în stare de funcţionare

 

TERENURI/CURSURI DE APĂ

 

TERENURI/CURSURI DE APĂ

FAMILII CU 1-3 PERSOANE

FAMILII CU PESTE 3 PERSOANE

1

Terenuri de imprejmuire a locuintei si curtea aferenta (teren intravilan), care depasesc 1.000 m in zona urbana si 2.000 m in zona rurala.

2

Terenuri în zona colinară şi de şes

– arabil şi fâneaţă

 

2,00 ha

3,00 ha

– forestier

2,00 ha

3,00 ha

– vii, livezi, grădini de legume şi flori

1,00 ha

1,50 ha

3

Terenuri în zona montană

– forestier

2,00 ha

3,00 ha

– vii, livezi

1,50 ha

2,00 ha

– păşuni şi fâneţe

4,00 ha

5,00 ha

 CATEGORII DE ANIMALE/PĂSĂRI  

1

peste 3 bovine  

2

peste 5 porcine  

3

peste 20 ovine/caprine  

4

peste 15 familii de albine  

 Familiile si persoanele singure  care au  in proprietate cel putin unul dintre bunurile cuprinse in aceasta lista nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei.

Pentru mai multe informatii puteti contacta Directia de Asistenta Sociala: 0241/760.822

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *