sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Credinta > Noul Suveran Pontif, Francisc, are 76 de ani și face parte din ordinul iezuit

Noul Suveran Pontif, Francisc, are 76 de ani și face parte din ordinul iezuit

Vestea alegerii noului Papă a făcut înconjurul lumii. Anunţul a fost primit cu mult entuziasm şi la Bucureşti, chiar dacă nu a stârnit o sărbătoare ca la Vatican ori la Buenos Aires.

Preotul FRANCISC DOBOŞ, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică, a declarat că “este o mare bucurie pentru biserică, un papă din America Latină. Asta şi-au dorit cardinalii, înseamnă că asta şi-a dorit Biserica Catolică la nivel mondial şi ne bucurăm, este iezuit este cardinal de 12 ani, episcop de 20 de ani. Cred că este Papa potrivit pentru momentul potrivit în istorie.”

Jorge Mario Bergoglio s-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, într-o familie de italieni, iar în adolescență, şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii. După ce a studiat la seminarul teologic catolic din oraşul Villa Devoto, Bergoglio a intrat în Societatea Iezuită în martie 1958. A obţinut diploma de licenţă în Filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel, apoi a predat Literatură şi Psihologie la Colegiul “Inmaculada” din Santa Fe şi la Colegiul “Salvador” din Buenos Aires. A fost hirotonit preot în decembrie 1969, după care a absolvit Facultatea de Filosofie şi Teologie din San Miguel. În 1998, a fost numit Arhiepiscop de Buenos Aires, devenind cardinal în 2001. Din punctul de vedere al gândirii teologice, Bergoglio este considerat apropiat de organizaţia conservatoare laică Comuniune şi Eliberare, o mişcare afiliată Bisericii Romano-Catolice. Cardinalul Bergoglio a avut poziţii împotriva avortului şi eutanasiei, condamnând homosexualitatea, conform canoanelor apostolice, deşi afirmă că persoanele homosexuale trebuie respectate ca toţi ceilalţi. Bergoglio s-a opus legalizării căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex în Argentina. Din punctul de vedere al gândirii sociale a Bisericii, Bergoglio pledează pentru ajutarea săracilor şi evidenţiază importanţa justiţiei sociale. Noul papă şi-a luat numele de Francisc în onoarea Sfântului Francisc din Assisi deoarece acesta îi iubea pe cei săraci, a declarat un purtător de cuvânt al Vaticanului, care a precizat că Noul Suveran Pontif se va numi Papa Francisc, nu Papa Francisc I, a precizat Rosica. Potrivit jurnaliștilor italieni, Jorge Mario Bergoglio este suporter al echipei San Lorenzo. Mai mult decât atât, un cotidian sportiv din Argentina scrie că în 2008, Papa a primit o placă memorială din partea oficialilor clubului San Lorenzo la centenarul grupării argentiniene. De curând, Papa Francisc  s-a fotografiat cu fanionul formaţiei San Lorenzo. Noul Papă continuă tradiţia pontifilor-suporteri, după ce predecesorul său, Benedict al XVI-lea, era suporter al echipei germane Bayern Munchen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *