Acasă > Sanatate > Nu mai este sânge pentru spitalele ieşene!

Nu mai este sânge pentru spitalele ieşene!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Iaşi se  confruntă cu o criză majoră de donatori, în ultima perioadă numărul celor care vin să doneze a scăzut de 3 ori. Într-o singură zi s-au înregistrat doar 27 de donatori. Centrul de Transfuzii a mai trecut printr-o criză  asemănătoare acum două săptămâni, când,  timp de câteva zile, numărul donatorilor nu a  depăşit 30.

“Doresc să lansez iarăşi apelul  către întreaga populaţie care consideră că poate  să facă acest gest umanitar, extraordinar,  şi în acelaşi timp considerat şi că o  datorie civică, să se prezinte la Centrul de  Transfuzii din stradă Nicolae Bălcescu din  stradă Nicolae Bălcescu numărul 1,  programul de lucru fiind zilnic de luni până  vineri de la ora 7 până la ora 14”. a declarat Dr. Lavinia Scripcaru, directorul  CRTS Iaşi.

În aceste condiţii, multe intervenţii chirurgicale  sunt amânate zile întregi.

 “Şi aici este un spectru mare de  pacienţi care necesită intervenţii chirurgicale.  Uneori, există o problemă majoră,  abordarea şi efectuarea acestor intervenţii  datorită lipsei de sânge. Noi ne blocăm păturile, pentru că  pacientul nu poate să ajungă în Chirurgie,  pentru că nu au ce trebuie pentru  efectuarea intervenţiei operatorii, noi nu putem  să facem faţă rulajului mare de bolnavi  datorită şederii timp de mai multe zile în spital”. a declarat prof.univ.dr. Cătălina Arsenescu  Georgescu, şef Clinica IBCV.

Şi Casa de Asigurări de Sănătate se implică  pentru înlăturarea acestei crize. Conducerea CJAS va demară în curând o  campanie de sensibilizare a populaţiei  în privinţa donării de sânge.

Redactor: Denisa Stoenescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *