duminică, decembrie 8, 2019
Acasă > Economie > O companie chineză a devenit acționar majoritar la fostul Rompetrol Group

O companie chineză a devenit acționar majoritar la fostul Rompetrol Group

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture. Compania chineză devine acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture va fi de 49%, a anunțat KMG, citată de Agerpres.
CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014, a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniul energetic, în cel financiar și de investiții.

Conform înțelegerii, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea ŤSilk Wayť (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan — KMG și al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI.

O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de înțelegere în prezenta prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a condițiilor principale ale tranzacției.

“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat Sauat Mynbayev, președintele KMG.

De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul are ca obiectiv o dezvoltare strategică.

Guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția este supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și din partea altor instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea operaţiunilor este octombrie 2016.

CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014, compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform Hotărârii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *