O delegaţie UDTTMR a fost la Eskişehir (Turci)

  •  
  •  
  •  
  •  

Pe parcursul a cinci zile, o delegaţie a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, condusă de preşedintele Gelil Eserghep, a participat la Eskişehir (Turci) la o serie de manifestări organizate de comunitatea de tătari din metropola turcă. Membrii delegaţiei au avut şi întâlniri oficiale cu primarul general al metropolei Eskişehir, prof. dr. Yılmaz Büyükerşen, cu primarii de sectoare, cu Guvernatorul zonei – dr. Kadir Koçdemir, cu deputaţii Salih Koca (AKP), Ülker Can (AKP), Kazim Kurt (CHP) şi Ruhsar Demirel (MHP), precum și cu Ambasadorul României la Ankara, Radu Onofrei, și Consulul României în capitala Turciei, Oana Gheorghe.
O altă vizită deosebit de importantă a fost la Universitatea „Anadolu” din Eskișehir, unde preşedintele UDTTMR Gelil Eserghep i-a vorbit gazdei şi despre Universitatea „Ovidius” din Constanța, rectorul universității din Eskișehir, prof. dr. Davut Aydın, manifestându-și interesul pentru o viitoare colaborare și chiar o înfrățire între cele două instituții de învățământ superior.
„Ne dorim să contribuim la strângerea relațiilor dintre tătarii din Constanța și cei din Eskișehir și implicit la strângerea relațiilor dintre cele două regiuni. Comunitatea tătară reprezintă 25% din populația Eskișehirului, iar 80% din ei sunt plecați din România, motiv pentru care, așa cum a reieșit și din discuțiile pe care le-am purtat acolo cu reprezentanții administrației locale, o înfrățire între Constanța și Eskișehir ar fi de bun augur și ar reprezenta începutul unei colaborări de succes în toate domeniile. Voi prezenta mesajul administrației din Eskișehir și autorităților județului Constanța”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, la revenirea din Turcia.
Eskișehirul a fost declarat pentru 2013 Capitala Culturală a Lumii Turcice, iar anul acesta se vor desfășura o serie de manifestări la care vor lua parte reprezentanți ai tuturor țărilor din spațiul turcic. În urma discuțiilor pe care delegația UDTTMR le-a avut cu oficialii turci, s-a convenit ca la manifestările din vară, tătarii din România să fie și ei prezenți cu un stand unde să se promoveze atât tradițiile comunităților de turci și tătari din ţara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *