Acasă > Social > O masă caldă la școală. Prânz sănătos pentru copiii din două unități constănțene

O masă caldă la școală. Prânz sănătos pentru copiii din două unități constănțene

masa caldaGuvernul a publicat normele de aplicare pentru programul pilot – o masă caldă la şcoală.

Acesta prevede acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din întreaga țară.

Pe listă se află și două unități din județul Constanța: Colegiul Național Constantin Brătescu și Școala Gimnazială nr.1 din satul Văleni, comuna Dobromir.

Potrivit autorităților, în funcţie de posibilităţile fiecărei şcoli, masa va fi gătită în instituţie sau livrată în regim de catering.

Din toamnă, copiii vor primi, timp de un an, o masă caldă pe zi sau  un pachet alimentar care va conţine produse de panificaţie, produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte și legume, la care se adaugă un fruct.

Pentru masa caldă preparată în regim propriu, unitatea şcolară va afişa la loc vizibil lista-meniu care va conţine denumirea produsului, ingredientele componente, precum şi substanţele care provoacă alergii sau intoleranţe.

Normele aprobate de Guvern dau şi câteva exemple de mâncăruri care pot fi incluse în meniu şi care ţin cont de recomandările Institutului de Sănătate Publică.

Printre acestea se află ciorbă de legume, supă de pui cu legume, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, orez cu legume şi pui la tava, omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea, dovlecel umplut cu brânză la cuptor, macaroane cu brânză și salată de fructe.

Masa caldă va costa 7 lei, iar prin acest program Guvernul speră să reducă abandonul școlar având în vedere creşterea rapidă şi alarmantă a numărului de elevi aflaţi în situaţie de eşec şcolar şi al celor care renunță la școală.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *