miercuri, ianuarie 29, 2020
Acasă > Eveniment > Odată cu judeţul, se desfiinţează şi serviciile judeţene

Odată cu judeţul, se desfiinţează şi serviciile judeţene

Cotidianul Telegraf vă prezintă, până pe 6 noiembrie, în cadrul rubricii “Referendum privind soarta judeţului”, ce înseamnă judeţul în viaţa noastră de zi cu zi. În următoarele zile vă vom aduce în atenţie opinii ale specialiştilor din diverse medii privind judeţul ca organizare administrativ-teritorială, istoria lui etc… Şi asta pentru că, pe 6 noiembrie, vom decide cu toţii soarta unuia dintre cele 42 de judeţe pe care guvernul intenţionează să le desfiinţeze în cadrul unei reorganizări teritoriale pe care nu a mai încercat-o nimeni de la raionizarea comunistă.

ARGUMENTE

Din punct de vedere istoric, din punct de vedere al fondurilor europene, reorganizarea administrativă a României prin desfiinţarea judeţelor şi înfiinţarea regiunilor este un eşec. Istoria ne-a arătat că înaintaşii noştri, fie că a fost vorba de monarhie sau de comunişti, au realizat că regionalizarea nu reprezintă o soluţie viabilă şi au revenit unii rapid, alţii ceva mai greu, la vechea organizare administrativă, adică cea pe judeţe. Acum, actuala putere se pregăteşte să facă aceeaşi greşeală doar pentru a-şi asigura reuşita în viitoarele alegeri. La nivelul judeţului Constanţa, locuitorii au şansa să spună da sau nu unui viitor proiect legislativ de reorganizare administrativă, participând la referendumul organizat pe 6 noiembrie. Pentru a-i face pe cetăţeni să înţeleagă utilitatea acestui referendum local, senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre s-a deplasat, vineri, la Cumpăna. “Intenţia actualei puteri este să transforme judeţele României în megajudeţe şi, în loc de judeţul Constanţa, să rezulte un megajudeţ cu 3 milioane de locuitori, cu Brăila, Tulcea, Vrancea, care nu ştiu ce treabă are cu Constanţa, cu Galaţi şi eventual cu Buzăul, conform ultimei variante pe care am văzut-o. Gândiţi-vă ce înseamnă un megajudeţ cu 3 milioane de cetăţeni în ceea ce priveşte relaţia cu oamenii. Toţi avem probleme care ţin de judeţ. Gândiţi-vă că s-ar putea ca tribunalul să se mute la Galaţi. Gândiţi-vă că tot ceea ce înseamnă pensii, sănătate, evidenţa populaţiei, servicii care acum se găsesc la Constanţa, să fie mutate şi să fiţi obligaţi să bateţi drumul sute de kilometri şi să vă călcaţi pe bombeuri cu sute de mii de cetăţeni pentru a vă rezolva problemele. Eu vă rog să vă gândiţi în primul rând la dumneavoastră. Aici nu vorbim despre politică, ci despre administraţie şi interesul fiecărui cetăţean. Mergeţi pe 6 noiembrie la vot şi puneţi ştampila pe „nu””, a declarat senatorul Alexandru Mazăre.

SUSŢINERE

El a precizat că şi din punct de vedere al susţinerii financiare, primăriile vor avea probleme dacă se desfiinţează judeţele. “Ştiţi foarte bine că în toate proiectele pe care le-a avut şi le are Mariana Gâju, a fost sprijinită de Consiliul Judeţean. Fie că a fost vorba despre grădiniţă, dispensar, stadion, blocuri ANL, sala de sport, drumuri şi altele, toate le face împreună cu CJC, care o ajută în limita posibilităţilor. Dacă nu va mai exista CJ, primarul dumneavoastră va trebui să se ducă la Galaţi şi să se bată acolo cu alte sute de primari, lucru care va îngreuna atragerea fondurilor. Rugămintea mea este să vorbiţi cu rudele şi prietenii ca pe 6 noiembrie să mergeţi la vot şi să spuneţi „nu” desfiinţării judeţului Constanţa”, a spus Alexandru Mazăre. La rândul ei, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, i-a îndemnat pe locuitori să vină la referendumul de pe 6 noiembrie. “Cumpăna nu poate să fie în afara judeţului Constanţa. De aceea locuitorii comunei Cumpăna trebuie să meargă la vot pe 6 noiembrie şi să spună nu desfiinţării judeţului Constanţa”, a declarat Mariana Gâju.

Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *