Acasă > Eveniment > Operațiunea Baroniada

Operațiunea Baroniada

Aproape jumătate dintre președinții de consilii județene aleși în vara anului 2012 riscă să își piardă mandatele înainte de termen.  Motivul? Dosarele penale pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție le-au întocmit pentru aleșii județeni.

În urma alegerilor din vara anului 2012, mulți dintre baronii locali au fost reconfirmați în funcții de voturile cetățenilor din fiecare județ. Numai că, odată reînscăunați drept șefi ai județelor, ei au continuat să se comporte la fel cum au făcut-o și până în 2012, în ciuda faptului că au fost etichetați de presă cu titlul peroiativ de baron.

Singura instituție care a supravegheat în continuare ca realeșii să nu mai continue matrapazlâcurile cu care s-au obișnuit în ultimii 25 de ani a fost Direcția Națională Anticorupție. Iar procurorii DNA au lucrat asiduu și, în cursul anului 2014, au reușit să trimită în instanță aproape jumătate dintre baronii locali…acuzați de fapte de corupție.

Ultimul pe listă este preşedintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, care a completat lista celor 18 șefi de consilii județene cu probleme. Printre cele mai cunoscute cazuri sunt Adrian Duicu, de la Mehedinţi, Horia Uioreanu de la Cluj, sau Nicuşor Constantinescu de la Constanţa.

Baronul de Mehedinți, Adrian Duicu este acuzat pentru trafic de influență și pentru ilegalitățile de la Hidroelectrica. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, acum suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Nicuşor Constantinescu este la al treilea mandat la şefia Consiliului Judeţean Constanţa şi a strâns trei dosare penale. A fost timp de o lună în arest la Rahova, fiind eliberat zilele trecute, printr-o decizie a Curţii de Apel Constanţa. El va fi anchetat sub control judiciar.

Baronul de Prahova, Mircea Cosma  este acuzat că susţine o reţea infracţională de evaziune fiscală din judeţ. Procurorii au ajuns la el după ce au arestat un fost consilier guvernamental. În dosar sunt cercetaţi şi copiii săi: fiica- notar şi fiul – deputat.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, are trei dosare penale, iaar în ultimul prejudiciul este de un milion de euro. Constantin Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şI jumătate de închisoare. Sentinţa nu este însă definitivă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ajuns la sfârşitul anului trecut la prima întâlnire cu procurorii anticorupţie. Ion Prioteasa este acuzat că a trucat mai multe licitaţii publice.

Pe lista baronilor cu dosar penal se află și Marian Oprişan, care a ajuns la a 33-a amânare, deși este trimis în judecată din 2006. Președintele Consiliului Județean Vrancea  este acuzat de atribuiri ilegale a unor contracte cu statul, prejudiciul fiind estimat la 2 milioane de euro.

La Brăila, preşedintele consiliului judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, nu este la primul dosar instrumentate de procurorii anticoruptie. El este acuzat că a finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană şi i-a cerut miliardarului Ioan Niculae un milion de euro.

Problemele nu au ocolit nici şefia Consiliului Judeţean Botoşani. În ianuarie 2011, preşedintele Consiliului, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de fals intelectual şi uz de fals, pentru fapte comise pe vremea când era deputat.

În toamna anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Procurorii DNA îl acuză că a dispus ilegal decontarea a aproape 2 milioane de lei în favoarea unei firme de construcţii, pentru reabilitarea unui drum judeţean.

Corupția nu a ocolit nici șefia Consiliului Judeţean Sibiu. Ioan Cindrea este acuzat de conflict de interese, după ce, în perioada în care a fost deputat, şi-a angajat soţia în biroul său parlamentar.

Lista continuă cu baronul din Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Președintele Consiliului Județean este acuzat de  DNA  pentru ilegalitățile săvârșite în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, este şi el în vizorul DNA. Procurorii verifică mai multe contracte de lucrări publice şi cu fonduri europene gestionate de Consiliul Judeţean Bacău în ultimii ani.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss, este şi el urmărit penal. DNA susține că, pe când era preşedintele consiliului județean, Kiss ar fi primit mită de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să obţină mai multe terenuri în Oradea. Mai mult, Alexandru Kiss este acuzat şi spălare de bani şi abuz în serviciu.

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, este şi el cercetat de procurorii DNA. Acesta ar fi condiţionat acordarea de fonduri unei comune, de voturile din primul tur al prezidenţialelor.

Aristotel Căncescu, şeful CJ Braşov, a ajuns în spatele gratiilor tot pentru acuzaţii de corupţie. Procurorii spun că dădea contracte din bani publici unui apropiat, deputat. În ultimii şapte ani firma deputatului Ion Diniţă a încheiat nu mai puţin de 70 de contracte cu autorităţile locale.

Sursă știre și foto: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *