Acasă > Sanatate > Paciente puse „în așteptare”

Paciente puse „în așteptare”

Un singur spital din Iaşi a primit bani pentru reconstrucţii mamare, dar nu face intervenţii chirurgicale. Și asta pentru că pacientele nu au fost încă evaluate, iar Institutul de Oncologie din Iași, unde deja au fost făcute operaţii, nu beneficiază de finanţare.

În luna mai, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi a alocat 145000 de lei pentru programul de reconstrucţii mamare de la Spitalul “Sfântul Spiridon”. Însă  din păcate, la ora actuală, reprezentanţii unităţii sanitare nu pot achiziţiona materialele necesare pentru astfel de intervenţii, și asta pentru că există puţine paciente.

Până acum, pe liste se regăsesc doar 10 femei. Însă nu se poate demara procedura de achiziţie, pentru că pacientele trebuie mai întâi consultate, înainte de a fi cumpărate protezele.  Conform estimărilor spitalului, costul unei intervenţii chirurgicale de reconstrucţie mamară este de 3.150 de lei pentru o pacientă, iar cu fondurile primite de la CJAS Iaşi, într-o lună, se pot face nouă astfel de operaţii.

Pe de altă parte, reprezentanţii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi(foto) spun că au realizat cinci intervenţii de reconstrucţie mamară din fonduri proprii şi că au o listă de aşteptare de 15 paciente.

 În evidenţa unităţii medicale sunt 2.144 de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea 170 au suferit operaţii de mastectomie în 2013.

Redactor: Denisa Stoenescu

Sursă foto: newspascani.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *