Acasă > Diverse > Palinca de Sfântu Gheorghe, premiată în Ungaria

Palinca de Sfântu Gheorghe, premiată în Ungaria

Cea mai bună palincă se face la Sfântu Gheorghe! Cel puţin aşa a decis juriul unui concurs internaţional desfăşurat în Ungaria, unde producătorii din opt ţări au prezentat peste 750 de sortimente. Cei doi asociaţi braşoveni care produc băutura câştigătoare ne-au împărtăşit din secretele lor.

“Aici este titlul de cea mai bună pălinca a concursului. În total au fost 262 de participanţi şi peste 750 de produse prezentate.” a declarat Fustor Imre, producător.

Imre şi Tibor spun că, în urmă cu trei ani, nu ştiau mai nimic despre fabricarea palincii.

“Eram la un pahar de vin cu Imre şi tot vorbeam, că hai să căutăm ceva, un domeniu unde putem să mergem şi la concurs, că dacă ne apucăm acum de tenis n-o să ajungem niciodată la Wimbledon.” a spus Deszo Tibor, producător.

Cei doi au pus pe picioare o mică distilerie în care spun că folosesc doar cele mai sănătoase fructe din livezile gospodarilor români. Pentru un singur litru de palincă de zmeură sunt necesare 25 de kilograme de fruct, iar pentru unul de palincă de caise, 16 kilograme de fruct. Fructele stau la fermentat aproape două săptămâni, apoi trec prin instalaţia de distilare care a costat 35.000 de euro. Sticlele în care băutura este îmbuteliată sunt aduse din Germania, iar modelul potrivit a fost căutat mai bine de şase luni. Palinca nu ajunge în rafturile supermarketurilor, ci doar în câteva magazine specializate sau în restaurante. O sticlă se vinde cu preţuri care pornesc de la 70 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *