Parlamentul a adoptat Legea offshore, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul legii offshore, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră.

România a intrat în linie dreaptă pentru independenţă energetică. Statul român are drept de preemțiune asupra zăcămintelor ce urmează să fie exploatate.

”Vom crea astfel predictibilitatea și posibilitatea ca investițiile atât în exploatarea resurselor offshore cît si onshore să poată să demareze”,  adeclarat premierul Nicolae Ciucă.

”De altfel, primul proiect va demara luna viitoare.

Este vorba de investițiile pe care compania Black Sea Oil&Gas le-a făcut în Marea Neagră și avem certitudinea că, la sfârșitul lunii iunie, vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră, care va intra în sistem.

Sigur, urmează celelalte, care țin de investiții, de o perioadă de lucru la nivelul altor două companii OMV – Petrom și Romgaz.

Există deja discuțiile și proiectele asigurate, astfel încât, nu mai târziu de sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027, să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenței pentru economia românească, pentru consumul public, cât și pentru a putea să dezvoltăm ramuri în industria petrochimică şi, de ce nu, să exportăm gaz”, a adăugat prim ministrul.

Proiectul legii offshore a fost adoptata săptmămâna trecută și de Senta.

Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.