Parlamentul, convocat marţea viitoare, la ora 11,00, în plen reunit

Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au convocat Parlamentul într-o şedinţă de plen reunit, în ziua de marţi, 18 iunie, începând cu ora 11,00, pentru a discuta modificarea componenţei Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei şi cea a Comisiei pentru Supraveghere Financiară.

“Am luat decizia să organizăm săptămâna viitoare, marţi, la ora 11,00, o şedinţă a Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a vota noua componenţă, conform modificărilor la Comisia pentru Supraveghere Financiară. Această decizie face ca noi să organizăm, începând de astăzi (marţi – n.r.) până luni la ora 14,00 depunerea candidaturilor. La ora 16,00, comisiile sesizate în fond vor lua în discuţie propunerile care vor veni din partea grupurilor parlamentare pentru componenţa instituţiei. Avizele respective vor fi elaborate în seara zilei de luni, urmând ca marţi, la 11,00, în plenul reunit să fie supusă votului noua componenţă. De asemenea, liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni până la data audierilor pentru a stabili care este componenţa în conformitate cu algoritmul reieşit în urma alegerilor”, a declarat vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite.

Pe ordinea de zi a plenului reunit de marţea viitoare al celor două Camere se va regăsi şi modificarea componenţei Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind procesul de revizuire a Constituţiei în sensul înlocuirii deputatului Gabriel Andronache cu democrat-liberalul Ioan Oltean.

Cristian Dumitrescu a precizat că, deşi votul privind această înlocuire va fi dat marţi, Ioan Oltean şi-a început activitatea în comisie, fiind vorba de o comisie specială a Parlamentului.

“Am mai avut o modificare. A fost numit un alt reprezentant din partea grupului PDL în componenţa Comisiei comune pentru revizuirea Constituţiei, domnul preşedinte Ioan Oltean, şi, fiind o procedură specială, el va participa la discuţii începând de astăzi fiindcă este vorba despre o comisie specială a Parlamentului şi are un regulament propriu. Şi acest punct se va regăsi pe ordinea de zi”, a precizat Dumitrescu.

Senatorul PSD a amintit că Birourile permanente ale Parlamentului au fost sesizate şi cu privire la o scrisoare din partea Patriarhiei Române cu privire la transmiterea unor propuneri de revizuire a legii fundamentale. Această scrisoare a fost înaintată Comisiei comune privind revizuirea Constituţiei.

Totodată, pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului de marţea viitoare se va afla o hotărâre privind înfiinţarea unei comisii privind susţinerea aderării României la spaţiul Schengen.

“Această comisie are un precedent din perioada în care România avea ca obiectiv integrarea în Uniunea Europeană, când a existat o comisie specială la nivelul Parlamentului. Acum, este ideea ca membrii Senatului şi Camerei să fie reprezentaţi în această comisie, într-un demers comun, de interes naţional. Comisia va avea 19 membri şi a rămas ca grupurile parlamentare să nominalizeze componenţa acesteia, în conformitate cu algoritmul”, a explicat Dumitrescu.

El a evidenţiat că deputaţii şi senatorii care vor face parte din această comisie vor dispune de fondurile necesare unei bune activităţi, dar şi de un birou, de un staff şi de un consilier.

“Sunt o serie de demersuri ce pot fi făcute în instituţiile care aparţin Parlamentului. Acesta lucrează prin comisii şi vorbim aici de comisiile de politică externă, de integrare europeană. Vorbim apoi de un alt element extrem de important, care sunt grupurile de prietenie între Parlamentul României şi alte Parlamente. Membrii comisiei vor căuta şi vor găsi probabil acele instrumente şi acele ocazii în care demersurile care se făceau şi până acum să aibă efect. Vor avea la dispoziţie, probabil, şi nişte fonduri pentru a se organiza această comisie conform procedurilor şi regulamentului comun al celor două Camere, un staff şi o susţinere din punct de vedere logistic, ceea ce va face – în opinia mea – ca activitatea comisiei să fie mai eficientă. Nu vorbim de fonduri extraordinare. Aceste fonduri există la dispoziţia Secretariatului General pentru că aceste comisii sunt obligatoriu a fi dotate cu minime mijloace de funcţionare”, a conchis social-democratul.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *