„Paștele Blajinilor”. Credincioșii împart pachete pentru cei care nu mai sunt printre noi

Astăzi este „Paștele Blajinilor”.

Credincioșii merg în cimitire și împart pachete cu ouă roșii, fructe și cozonac pentru cei trecuți la cele veșnice.

Tradiția spune că astăzi nu se spală haine, nu se dă cu mătura și nu se lucrează în gospodărie.

În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților”, „Paștele Rohmanilor” sau „Paștile Mici”.

În această zi se pomenesc acum, la fel ca odinioară, cei adormiți. Pentru că lunea se lucrează, în mediul urban, sărbătoarea se marchează uneori cu o zi mai devreme, în duminica Tomii, după Sfânta Liturghie.
Se spune că acum morții pot gusta din bucatele care se pregătesc special pentru ei, pentru a fi date de pomană.
”Despre Blajini, numiți și Rohmani, se spune că sunt creștini foarte evlavioși, care trăiesc într-un tărâm necunoscut, la marginea Pământului, pe unde trece Apa Sâmbetei, unde se varsă toate apele curgătoare.
În tradiția populară, se spune că Blajinii prăznuiesc Paștele cu o săptămână întârziere față de ceilalți creștini. Departe de lumea agitată, ei află când e marele praznic al creștinătății atunci când ajung la ei cojile de ouă roșii pe care ceilalți creștini le aruncă pe ape curgătoare în Sâmbăta Mare. Cojile provin de la ouăle vopsite în Joia Mare, pe care femeile le-au spart din nebăgare de seamă. Se zice că după ce ajung la ei, cojile se transformă în ouă întregi, iar dintr-un ou mănâncă 12 persoane.

În această zi, se împart copiilor ouă roșii, care se dau de-a dura prin iarbă verde. De asemenea, cei care doresc să sărbătorească Paștele Blajinilor pot merge la câmp unde mănâncă pască și ouă roșii pe iarba verde”, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *