Pată de petrol descoperită în Marea Neagră

O pată mare de hidrocarburi a apărut în Marea Neagră, în locul unde s-a scufundat săptămâna trecută cargoul Elland. Acesta a plecat încărcat cu cherestea din Portul Constanța și avea ca destinație Turcia.

Pata de ulei a fost localizată în largul Mării Negre, foarte aproape de apele teritoriale ale României,  în dreptul localității Dunkarkulak din Bulgaria. Cargoul care s-a scufundat săptămâna trecută avea în tancuri peste zece tone de combustibil care s-au scurs din cauza avariei suferite de navă. În acest moment nu există semne cum că pata s-ar putea extinde și în România.

„Din punctul nostru de vedere pata este pe teritoriul Bulgariei și autoritățile de frontieră de acolo împreună cu cele de mediu țin situația sub control. Noi avem acolo un echipaj care supraveghează frontiera, dar nu ne amestecăm în treburile altui stat.” a declarat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța.

Pata este localizată la aproximativ 4 kilometri de apele teritoriale ale României, iar autoritățile bulgare împreună cu Garda de Mediu încearcă să facă tot ce le stă în putință pentru a evita un posibil dezastru ecologic.Reamintim că nava care s-a scunfundat săptămâna trecută transporta cherestea și avea la bord 11 persoane: cinci cetățeni turci, cinci georgieni și un cetățean de origine indiană. Cu toții au fost salvați.

Redactor: Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *