vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > Patronul libanez, autor moral al tragediei din centrul Constanței?

Patronul libanez, autor moral al tragediei din centrul Constanței?

La aproape o săptămână de la tragedia din centrul Constanței, apar mărturii șocante ale persoanelor care celor care au trăit, pe viu, clipele de coșmar. Unul dintre clienții fideli ai localului dezvăluie, în exclusivitate, amănunte cutremurătoare ale ultimelor clipe de viață ale celor trei fete pierite în incendiu. În momentele în care ar fi avut timp să le scoată afară pe fete, patronul libanez era mai preocupat să-și salveze afacerea, decât să se preocupe de viețile persoanelor pentru care era responsabil.

Tragedia care a impresionat o țară întreagă a rămas întipărită pentru tot restul vieții în mințile martorilor care au reușit să scape din incendiu. Unul dintre clienții fideli ai localului libanez rupe tăcerea.

“Cum mergeam spre ieşire, înainte de a ajunge la uşă, am ridicat privirea, dar nu vedeam nimic. Totul părea normal, acolo sus, pe scări. Dar am auzit tipătul. Una dintre fete ţipa. Încă aud ţipătul ei, m-a urmărit în toate aceste zile. Şi este motivul pentru care vreau să mă aflu aici. Şi… fata ţipa, dar nu am fost sigur atunci cât de gravă era situaţia… Pentru mine, atunci, a sunat ca un strigăt de panică. Şi mi-am spus, OK, este doar speriată, va fi în regulă, va ieşi afară. Iar dacă este chiar aşa de rău, o să iasă prin pubul de la etaj, pentru că pubul avea legătură cu locaţia, prin toaletă. Deci ar fi putut să iasă pe acolo…”, a spus bărbatul.

Cu fiecare declarație a martorilor, patronul localului își pierde credibilitatea.

“Comportamentul său a fost mai mult de a salva aparenţele, nu de a salva oameni. Pentru că este un lucru supărător… El era mai preocupat de situaţie, de ce se întâmpla afară, era supărat pentru incendiu, pentru că totul devenise public, era mai preocupat cum să iasă din această situaţie, nu cum să salveze consumatorii. Şi-a lăsat angajaţii singuri… nu părea preocupat, în opinia mea, de gravitatea situaţiei, de a scoate oamenii afară, nu avea acea atitudine de „Hei! Trebuie să-i scot pe oamenii aceştia afară din clădire, pentru că sunt în pericol!”. Nu l-am văzut făcând nimic! Nu l-am văzut făcând nimic! Singurii pe care i-am văzut încercând să facă ceva, în acel moment, sunt angajaţii săi”, a declarat un client al localului.

Ar fi avut timp să le salveze pe fete, dar nu a făcut nimic, spune bărbatul care a asistat la filmul tragediei.

„Vreau să vă spun că proprietarul este vinovat şi a fost neglijent în legătură cu siguranţa angajaţilor săi. Siguranţa acestora era în responsabilitatea sa, sub grija sa. De aceea el este responsabil, pentru că a fost neglijent. Era timp, dacă ar fi acţionat din timp, dacă ar fi anunţat că sunt probleme imediat ce şi-a dat seama că sunt probleme. A ieşit afară, a văzut că sunt probleme, iar când s-a întor în local, primul lucru pe care ar fi trebuit să-l facă era să urce pe scări şi să le scoată pe acele fete afară, să evacueze pe oricine se afla acolo. Nu cred că era vreun consumator acolo, sus, pentru că toţi consumatorii erau jos. Acolo sus erau doar cei care susţineau programul artistic”, a spus alt martor.

La întrebarea reporterului Litoral TV: „Credeţi că patronul restaurantului ştia că fetele sunt acolo, sus?”, martorul nostru a răspuns foarte sigur pe el: „Bineînţeles că ştia că fetele sunt acolo, sus. Toată lumea ştia că fetele sunt sus, acolo se schimbau, acolo se pregăteau înainte să vină jos, în local. Acolo stăteau.”

Solicitat să răspundă acuzaţiilor care i se aduc, patronul restaurantului libanez, George Karam, ne-a comunicat, prin intermediul unui SMS, că, pentru moment nu se simte foarte bine, iar starea de sănătate nu-i permite să dea un interviu, dar, când se va simţi mai bine, va sta de vorbă cu reporterii noştri.

Între timp, de la zi la zi, ancheta oficială continuă să scoată la iveală detalii şocante. Astfel, conform şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Viorel Jianu, ultima verificare la restaurantul din centrul Constanţei a avut loc în urmă cu 4 ani, adică în 2010, motivul constituindu-l lipsa de personal a celor de la ISU. Cu acea ocazie, fuseseră găsite nereguli la instalaţia electrică. Mai mult, autorizaţia de funcţionare a localului nu fusese reînoită pentru acest an, astfel că restaurantul funcţiona ilegal. De asemenea, niciuna dintre cele trei fete decedate, dar nici cea aflată în spital, la Bucureşti, nu aveau contracte de muncă.

R Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *