sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Cultura > Pe 1 august, de ziua „Scoaterii Sfintei Cruci“, începe postul

Pe 1 august, de ziua „Scoaterii Sfintei Cruci“, începe postul

Ziua de 1 august are mai multe semnificaţii. Atunci începe postul Adormirii Maicii Domnului (Sfintei Mării, cum se spune în popor). Data şi durata acestui post au fost stabilite în sec. XII pentru întreaga ortodoxie, la sinodul ţinut în Constantinopole în anul 1166, pe vremea Patriarhului Luca Crysoverghi, după cum am aflat de la Arhiepiscopia Tomisului. Tot pe 1 august se prăznuieşte „Scoaterea Sfintei Cruci”, obicei păstrat, tot din vremurile Constantinopolelui unde în această zi se obişnuia scoaterea în procesiune a lemnului Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia.
A treia semnificaţie se leagă numai de prima zi a lunii şi nu neapărat de luna august, dar aceasta se mai păstrează numai în satul Dunărea, comuna Seimeni, singurul loc în care s-a păstrat tradiţia ca preotul să binecuvinteze casele oamenilor, prin stropirea cu apă sfinţită, în fiecare prima zi a fiecărei luni.
Din aceste trei motive, pe 1 august, Arhiepiscopul Tomisului, Î.P.S. Teodosie se va afla în parohia Dunărea unde va săvârşi Sfânta Liturghie şi slujba Aghiazmei (sfinţirea apei).

Sursa: www.cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *