luni, 10 august 2020
Acasă > Cultura > Pe 21 decembrie, revolta de la Timișoara s-a extins în Bucureşti

Pe 21 decembrie, revolta de la Timișoara s-a extins în Bucureşti

Data de 21 decembrie rămâne în istorie ca fiind ziua în care Revoluţia română din 1989, declanşată la Timişoara, s-a extins în întreaga ţară. În Bucureşti, în urmă cu 23 de ani, la propunerea primarului Barbu Petrescu, a fost convocată în jurul prânzului o mare adunare populară menită să exprime sprijinul faţă de conducerea de partid. Nicolae Ceauşescu s-a adresat mulţimii, evocând o serie de realizări ale perioadei socialiste.

Nicolae Ceauşescu – Dragi tovarăşi şi „pretini“, cetăţeni ai capitalei României Socialiste, doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate.

Se scandează: „Uraaaaa! Uraaaaa! Ceauşescu şi poporul!“

Nicolae Ceauşescu – Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări (încep urletele din piaţă) populare din Bucureşti, considerând aceasta ca o …

În timpul discursului, mulțimea a început să scandeze, ceea ce l-a debusolat clar pe Ceaușescu. La scurt timp, panica se citea pe fața lui, dovadă fiind și dialogul haotic din balcon.

O voce şi Elena Ceauşescu: Hai în sediu!

Nicolae Ceauşescu: Ce e? Nu, mă. Ho! Alo! Alo! Alo!

Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!

Nicolae Ceauşescu: A-lo! A-looo!

Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!

Nicolae Ceauşescu: Stai puţin. Alo!

Elena Ceauşescu: Alo!

Nicolae Ceauşescu: Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi. Tovarăşi!

Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi!

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi!

Elena Ceauşescu: Alo!

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi! Alo!

Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi, oameni buni!

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!

Elena Ceauşescu: Alo! (Bate în microfon.)

O voce de la tribună: Staţi pe loc, tovarăşi! Staţi pe loc!

Elena Ceauşescu: Alo, linişte! Tovarăşi, ce e cu voi? Staţi liniştiţi! (Se aud huiduieli din piaţă.) Linişte! Nu auziţi?

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre! (Apoi le şopteşte celor de lângă el: „Asta e o provocare.“) Alo!

Elena Ceauşescu: Aşezaţi-vă liniştiţi! Staţi liniştiţi!

Nicolae Ceauşescu: Cetăţeni ai Capitalei…

O voce de la tribună: Veniţi înapoi, tovarăşi!

Ulterior, mitingul a devenit unul anticomunist, iar mulţimea a rupt cordoanele forţelor de ordine. Mişcări bruşte venite de la periferia adunării şi sunetul unor petarde au transformat manifestaţia în haos. O mare parte dintre participanţii la adunare s-au regrupat în zona hotelului Intercontinental şi pe străzile învecinate Pieţei Palatului, după care au invadat centrul Bucureştiului, din Piaţa Kogălniceanu până în Piaţa Unirii, Piaţa Rosetti şi Piaţa Romană. Seara, după ora 18, a început acţiunea forţelor de ordine împotriva manifestanţilor, care a durat până a doua zi, la ora trei dimineaţa. A fost seara în care s-a ridicat celebra baricadă de la Inter, care a rezistat până la miezul nopţii, când a fost doborâtă de forţele de ordine. Asupra mulţimii s-a tras de pe clădiri şi din tancuri şi s-au înregistrat multe victime prin împuşcare, înjunghiere, maltratare sau strivire de către vehiculele armatei. Pompierii blocau mulţimea cu jeturi de apă puternice, iar un TAB a intrat în plin în mulţime. Bilanţul reprimării: 50 de persoane ucise, 462 rănite, 1.245 arestate şi transportate la penitenciarul Jilava, unde au fost torturate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *