duminică, februarie 23, 2020
Acasă > Social > Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Arhiepiscopia Tomisului amintește că sâmbătă, 9 martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

Totodată, este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinților Români” de la Poarta Albă-Galeșu, urmată de o slujbă de pomenire a deținuților anticomuniști.

”Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia erau soldați romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu.

Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia.

Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezgheţat şi peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare.
Potrivit tradiţiei populare, gospodinele creştine pregătesc preparate specifice în forma cifrei 8, numiți popular „mucenici” sau „mucenici”, care simbolizează ziua a opta a săptămânii, Ziua Învierii.

În schimb, invocarea unui așa-zis obicei de a se bea 40 de pahare de vin nu are nici o justificare teologică, fiind vorba mai mult de o încercare neinspirată de a masca porniri bahice în spatele unor false tradiții presupus bisericești”, precizează Arhiepiscopia Tomisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *