miercuri, 26 februarie 2020
Acasă > Politica > PE a aprobat desemnarea lui George Pufan la Curtea Europeană de Conturi

PE a aprobat desemnarea lui George Pufan la Curtea Europeană de Conturi

Parlamentul European a aprobat desemnarea lui George Pufan în calitatea de reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi, a precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan.

Ivan a precizat că desemnarea a fost aprobată cu 334 de voturi “pentru”, 290 de voturi “împotrivă” şi 48 de abţineri.
George Pufan, candidatul propus de România pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, a primit, în 27 mai, avizul pozitiv al Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, fiind înregistrate 14 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.

George Pufan este cel de-al treilea candidat prezentat de România pentru această poziţie. Candidatura lui Mircea Vasile Popescu a fost retrasă de autorităţile române, iar Leonard Orban, cel de-al doilea candidat, şi-a retras el însuşi candidatura după un vot negativ al plenului PE. Locul României la Curtea Europeană de Conturi este vacant de la 1 ianuarie 2013.

Membrii Curţii de Conturi sunt numiţi pe o perioadă de şase ani. Consiliul, după consultarea Parlamentului European, decide asupra propunerilor din partea fiecărui stat membru.

În pregătirea audierii din Parlament, candidaţilor li se cere să răspundă la un chestionar pregătit de Comisia pentru control bugetar. La audiere, pot susţine o prezentare de cinci minute, urmată de 25 de minute de răspunsuri la întrebările adresate de membrii comisiei.

Dacă sunt aprobate de comisia parlamentară, nominalizările sunt supuse ulterior votului plenului Parlamentului.
În 23 octombrie 2012, Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, nu a primit numărul necesar de voturi în plenul

Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă. Au fost înregistrate 294 de voturi “împotrivă” şi 269 de voturi “pentru”. De asemenea, au fost exprimate şi 80 de abţineri din totalul de 643 de voturi înregistrate. Orban primise aviz negativ şi din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie. Orban a declarat, în urma votului din PE, că renunţă la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi. “Am hotărât să îmi retrag candidatura, deşi votul PE are un caracter consultativ”, a afirmat atunci Orban. El mai susţinea la aceavreme, referitor la respingerea de către PE a candidaturii sale pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, că “unele forţe politice au făcut lobby” contra candidaturii sale.

Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituţiei fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum şi să înainteze PE şi Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *