Acasă > Social > Penitenciare supra-aglomerate

Penitenciare supra-aglomerate

Directorul Cătălin Bejan, a declarat că Administrația Națională a Penitenciarelor se confruntă cu subfinanțare, arătând că există un deficit de 11.000 de locuri de cazare în penitenciare pentru deținuți, gradul de ocupare fiind de 157%, în condițiile asigurării standardului european de patru metri pătrați pentru fiecare deținut.

“Sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit de aproximativ 11.000-11.500 de locuri de cazare dacă ne raportăm la standardele Consiliului Europei, adică la asigurarea unui spațiu individual de patru metri pătrați pentru fiecare deținut. Legat de supraaglomerare, la ora actuala, în condițiile în care am discutat de un deficit de 11.000 de locuri, la capacitatea legală de patru metri pătrați, la ora actuală sunt de 18.986 de locuri, discutăm de o situație din 3 februarie anul curent, iar numărul de deținuți este de 29.983 la acea dată. Gradul de ocupare este de 157,22% la data de 3 februarie, dacă ne raportăm strict la patru metri pătrați”, a afirmat Bejan, la audierea în comisia parlamentară pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputaților.

El a arătat că, în condițiile apariției în 2014 a noului pachet legislativ privind sistemul judiciar și aplicării controlului judiciar și a arestului la domiciliu, numărul deținuților a scăzut cu aproape 3.600, adăugând că nu se poate aprecia cu cât se va diminua acest număr la sfârșitul anului 2015.

“Din 2014, după apariția noului pachet legislativ, prin creșterea încrederii instanțelor în controlul judiciar, în arestul la domiciliul, prin aplicarea principiilor legii penale mai favorabile, a scăzut cu aproape 3.600 de persoane numărul de deținuți”, a afirmat Bejan.

Directorul ANP a adăugat că aceste condiții de detenție au dus la plângeri la CEDO, arătând că au fost plătite daune de un million de euro.

15 thoughts on “Penitenciare supra-aglomerate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *