Wednesday, 20 March 2019
Acasă > Eveniment > Percheziții la “chinezi”

Percheziții la “chinezi”

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa (SCCOPM), având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Constanţa, au declanşat, astăzi, acţiunea de destructurare a unei grupări infracţionale specializată în efectuarea de importuri a unor mărfuri generale din China pentru care se foloseau la autoritatea vamală documente comerciale falsificate în scopul diminuării taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adăugată.

Potrivit anchetatorilor, sub coordonarea procurorilor DIICOT– Serviciul Teritorial Constanţa, poliţiştii SCCOPM, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi al Jandarmeriei Române au efectuat 17 percheziţii la domiciliile membrilor grupării, la sediile sociale ale firmelor implicate cât şi la punctele de lucru din Bucureşti şi Ilfov. Totodată au fost ridicate acte în legătură cu importurile efectuate de la o societate de comisionariat vamal din portul Constanţa Sud – Agigea.

În urma percheziţiilor au fost ridicate şi sigilate acte privind operaţiunile comerciale derulate, sisteme informatice, sume de bani, mai susţin organele de anchetă. În cauză, 14 persoane, dintre care 12 cetăţeni de origine arabă şi doi români, toate domiciliate în Bucureşti, sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate  şi evaziune fiscală, se mai arată într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii susţin că membrii grupării sunt suspectaţi că în cursul anului 2014 au introdus în România, prin portul Constanţa Sud-Agigea, peste 150 de containere cu mărfuri generale din China. În vederea efectuării acestor acţiunii, membrii grupării ar fi folosit mai multe societăţi comerciale controlate de către aceştia, iar pentru efectuarea formalităţilor vamale de import au folosit la autoritatea vamală competentă facturi falsificate în care valoarea mărfurilor era mult diminuată.

Respectivele mărfuri erau comercializate în general în centre comerciale en-gros de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. Prin această modalitate membrii grupului sunt suspectaţi că au diminuat substanţial valoarea taxelor vamale aferente importurilor precum şi taxei pe valoarea adăugată, creând bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat peste un milion de euro, mai susţin anchetatorii.

Zece persoane au fost ridicate în baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, urmând a fi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.