Perlele de la BAC nu au lipsit nici în a doua sesiune a examenului maturității

Şi în sesiunea de  toamnă a bacalaureatului a “plouat” cu perle la proba de română. Spre exemplu,  la primul subiect, elevii au avut de analizat gramatical poezia  “De-or trece anii” de Mihai Eminescu. Absolvenţii au considerat că sinonimul perfect pentru verbul “a fermeca” ar fi “a lua la vrăjeală, a aburi sau a trage ţeapă”. Următorul subiect alte perle. Candidaţii au avut de realizat un eseu privind viziunea despre lume dintr-un roman studiat la clasă. Unii au ales cunoscuta operă Baltagul.

 “Soţul o lăsase singură acasă pe Victoria şi femeia nu înţelegea pe unde umbla de atâta vreme, aşa că a încălecat pe cal şi a mers să îl caute. Victoria nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu-i oferea iubire şi mângâieri, la fel ca soţul ei. Îi era teamă că o să-l prindă cu o femeie, dar l-a găsit mort”.

 “Baltagul este un fel de topor folosit şi în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului sau ca să taie lemne.”

Alte lucrări, alte perle. Marin Preda nici măcar nu putea visa că într-o bună zi personajul său – Ilie Moromete – avea să devină un idol al tinerei generaţii, fiindcă nu avea prea multă şcoală!

“Părerea mea e că Ilie Moromete lua la mişto pe toţi pentru că se credea superior din naştere. N-a avut nevoie de multă şcoală şi de aceea e idolul meu.”

“Cele patru elemente de structură de la Moromeţii sunt cele patru volume. E un roman-fluviu şi n-a încăput într-o singură carte.”

Pentru unii, literatura n-a fost o problemă. Alţii au ajuns şi la eseu, unde s-au cerut minimum 600 de cuvinte. Iată ce apare într-o lucrare :

“N-am stat să număr cuvintele, că mai am puţin timp, dar am înmulţit cuvintele dintr-un rând şi mi-a dat 640”.

Nici  Lucian Blaga nu a fost pe placul tinerilor.

“Eu din ce a zis Blaga n-am înţeles nimic. O să mai scriu o bucată de comentariu din Moromeţii în loc.”

 Amuzant la prima vedere, dar trist dacă stăm să ne gândim că după 12 ani de şcoală, elevii nu au învăţat nimic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *