vineri, 25 septembrie 2020
Acasă > Politica > Peste 18.000 de secții și aproape 21 de milioane de buletine de vot, pentru turul 2

Peste 18.000 de secții și aproape 21 de milioane de buletine de vot, pentru turul 2

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc în 18.550 de secții de votare din țară, iar pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot și 11.808.375 de timbre autocolante, acestea urmând să fie predate sâmbătă președinților Birourilor electorale ale secțiilor de votare, transmite Ministerul Afacerilor Interne.  Numărul ștampilelor a rămas același ca și în primul tur, respectiv 94.220.

Secțiile de votare vor fi organizate în aceleași locații ca și în primul tur al prezidențialor, vor fi la fel ca număr și vor fi sub autoritatea acelorași Birouri electorale.

Centrul Operațional de Comandă, în care vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor structurilor de ordine publică, va funcționa 24 de ore din 24

Măsurile de organizare și cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții sunt în atribuția președintelui biroului electoral al secției de votare. Autoritatea acestuia se întinde și în afara locului în care se votează, respectiv în curte și în jurul acestuia, pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri. Persoanele care nu respectă dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare în ce privește asigurarea ordinii în sediul în care funcționează secția de votare și în împrejurimi poate fi sancționat cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Procesul de votare va începe duminică, la ora 07.00 și se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secțiile la care sunt arondați potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localități decât cele de domiliu vor putea vota la orice secție din țară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat și nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între șase luni și trei ani de închisoare. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării.

Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate președintelui Biroului Electoral al secției de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până sâmbătă.

Persoanele reținute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *